Sint-Adelbertabdij
Abdij van Egmond

Nieuws van de Abdij

Onze nieuwe koers: terug naar meer stilte

Gepubliceerd op: 24-03-2017

Stilte en spiritualiteit worden het hoofdaanbod van de gastvrijheid die de Abdij de komende tijd aan haar bezoekers wil bieden. Dit brengt met zich mee dat we de openingstijden van de winkel en het museum wijzigen en het restaurant sluiten. 


met ingang van 3 april 2017:

Gewijzigde openingstijden winkel en museum:

Dinsdag t/m zaterdag: geopend van 12:00 tot 16:30 uur

Abdijrestaurant gesloten.


Terug naar meer stilte met dierbare ontmoetingen

Wat komen mensen zoeken bij de abdij? Minstens drie waarden: stilte, inspiratie, gebed. Dat de Abdij een plek is die verbindt met de oude geschiedenis van Holland spreekt ook erg aan. Het museum, maar ook de omgeving maken dat tastbaar. Natuur, cultuur en religie vullen elkaar aan.

Waar elders veel kloosters bij gebrek aan roepingen sluiten, mag onze abdijgemeenschap zich verheugen over aanwas. Het noviciaat telt momenteel weer een groep nieuwe jonge broeders. Die verjonging maakt het mogelijk om de kaarsenmakerij en winkel beter bij het kloosterleven te laten aansluiten. De kaarsenmakerij en de winkel zullen weer worden geleid door een broeder. Abdij, winkel en kaarsenmakerij komen meer in elkaars verlengde te liggen en daarmee komt de Abdij (meer dan voorheen) terug bij haar waarden.

Wij blijven zo mogelijkheden scheppen voor dierbare ontmoetingen met broeders die aanwezig zijn. De positieve ontwikkelingen in de Abdij bieden een basis voor het vertrouwen om op zoek te kunnen gaan naar nieuwe wegen om het geloof en de waarden van het contemplatieve leven te delen, om te werken aan een nieuwe balans tussen ontmoeting en stilte. Stilte en spiritualiteit worden het hoofdaanbod van de gastvrijheid die de abdij de komende tijd aan haar bezoekers wil bieden.

En u kunt natuurlijk bij ons terecht voor een uitgebreid assortiment aan kaarsen, boeken en religieuze producten.

Rondleidingen en ons actuele cursusaanbod

De inlooprondleidingen vinden iedere zaterdag plaats om 13:30 uur. Ons actuele cursusaanbod vindt u op onze website onder bezinningsaanbod.

Concert Bjerjozka op 19 maart

Gepubliceerd op: 26-01-2017

Op zondag 19 maart om 15.00 uur geeft het koor Bjerjozka een concert in de Abdijkerk. Bjerjozka is ontstaan als vervolg op een Kerstprojectkoor uit 1999; voor een 6-tal mensen was stoppen met het Russische zangrepertoire geen optie! Met ondersteuning van de wereldmuziekschool Alkmaar en zijn zij enthousiast aan de slag gegaan. Eind januari 2007 heeft Sergé Latychev de leiding van het koor overgenomen. Hij informeert en leidt het koor op inspirerende wijze; steeds naar een hoger plan. Zingen in de Russische taal is geen gemakkelijke opgave, maar de muziek maakt dat ruimschoots goed. Bjerjozka bestaat inmiddels uit 40 leden. Het koor heeft een mooi repertoire en werkt aan een actieve concertagenda.

Kijk voor meer informatie op: www.bjerjozka.nl  of hier

Kom en Zie - weekend juni 2017

Gepubliceerd op: 24-01-2017

In het Pinksterweekend van 2 tot 4 juni 2017 organiseert de Abdij van Egmond weer haar "Kom en Zie- weekend" voor mannen die de roep van hun hart willen volgen en met monnikenleven willen verkennen. Voor meer informatie kijk ook hier

Lezing Anselm Grün op 23 juli in de Abdijkerk

Gepubliceerd op: 05-01-2017

Op 23 juli aanstaande geeft Anselm Grün een lezing in de Abdijkerk.

Anselm Grün werd in 1945 geboren in een gezin met zeven kinderen. Op zijn 19e trad hij in als monnik. In 1978 begon hij met schrijven, naast zijn functie als kellenaar. Dat resulteerde in meer dan 150 boeken, die inmiddels bijna dertig talen zijn vertaald.

U kunt zich hier aanmelden voor de lezing.

Concert NEVA ensemble

Gepubliceerd op: 04-01-2017

Het bij velen reeds bekende Neva-ensemble geeft een concert in de abdijkerk op zaterdag 7 januari om 14.30 uur. Van begin december tot half januari verzorgen zij wederom een groot aantal optredens door heel Nederland. Het Russische klein koor, (twee zangeressen, drie zangers en een pianiste) zingt, volgens een jarenlange traditie, wederom in onze abdijkerk en wordt daar warm onthaald door de broeders en de inmiddels grote groep fans uit de omgeving. Speciaal voor hun concert in onze abdij selecteren zij religieuze muziek uit de Russisch orthodoxe traditie alsook westerse religieuze muziek. De kerk is meestal drukbezocht tijdens hun concert dus zorg dat u op tijd bent. Reserveren is niet mogelijk. 

Feest! Weet wat je viert

Gepubliceerd op: 16-12-2016

Iedere dag ontvangt de Abdij schoolklassen die de expositie 'Feest! Weet wat je viert' komen bekijken. De kinderen doen de kijktocht, spelen het spel "reis mee naar Betlehem, en kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd. En er is een wensboom waarin wensen, groot en klein, kunnen worden gehangen.

Feest! Weet wat je viert

Ieder jaar is het Advent, Sinterklaas, Kerstmis en Driekoningen. We gaan lekker eten en geven elkaar cadeautjes. Maar wat vieren we eigenlijk? Waar komen deze feesten vandaan en wat is hun betekenis? In het bezoekerscentrum is een expositie ingericht rond dit thema. Groot en klein ontdekken aan de hand van bijzondere voorwerpen nog veel meer over deze feesten en de tradities die erbij horen.

De wensboom

Workshop Schrijf uw persoonlijke wenskaars

Gepubliceerd op: 07-12-2016

Kom op zondag 11 december om 11.00 uur naar de workshop van dorpsdichter Arij van der Vliet en schrijf uw persoonlijke wenskaars.

Op het velletje was schrijft u een wens, voor een ander of voor uzelf. Nadat u het velletje met de wens heeft opgerold, kunt u het kaarsje branden.

De dichtvorm is eenvoudig en daardoor voor iedereen toegankelijk. Voor meer informatie klikt u hier. Aanmelden kan via de website of bij de kassa van de Abdijwinkel.

Adventskaarsen 2016

Gepubliceerd op: 10-11-2016

Deze, door broeder Beda ontworpen kaarsen zijn deze Advent te koop in onze winkel.

De Abdij viert Kerstmis

Gepubliceerd op: 04-11-2016

12 november t/m 6 januari

De Abdij van Egmond staat vanaf 12 november volledig in het teken van Kerstmis. Acht weken lang is er een grote kerstmarkt in het bezoekerscentrum van de Abdij. Bezoekers kunnen hier hun kerstinkopen doen maar ook genieten van een concert of lezing, de kerststallenexpositie bekijken of meedoen aan een workshop. Voor kinderen is er een kerstspel en een tentoonstelling over christelijke feestdagen. Ook het restaurant, met producten uit het eigen klooster, staat in het teken van kerst.


Huub Oosterhuis bijt het spits af

Zaterdag 12 november om 14.30 uur bijt predikant en meesterverteller Huub Oosterhuis het spits af met de lezing ‘Wolf en Lam’ in de Abdijkerk. Oosterhuis publiceerde onlangs zijn boek ‘Wolf en Lam’ met bijzondere verhalen. Eerlijk bedacht, soms waar gebeurd. Over heel verschillende mensen, die hij liefheeft zoals ze zijn. Over herkenning en vervreemding, over dood en liefde sterker dan de dood.
Tijdens de lezing verzorgt b
roeder Adri Kortekaas het orgelspel. Zijn nieuwe dichtbundel 'Het brekende licht' wordt ook op 12 november gepresenteerd.
Na afloop van de lezing signeren beide auteurs hun boeken in de boekwinkel van het bezoekerscentrum. 


Feest! Weet wat je viert.

Ieder jaar is het Advent, Sinterklaas, Kerstmis en Driekoningen. We gaan lekker eten en geven elkaar cadeautjes. Maar wat vieren we eigenlijk? Waar komen deze feesten vandaan en wat is hun betekenis? In het bezoekerscentrum is een expositie ingericht rond dit thema. Groot en klein ontdekken aan de hand van bijzondere voorwerpen nog veel meer over deze feesten en de tradities die erbij horen. Voor kinderen is er een bijbehorende kijktocht.


De Abdij viert Kerstmis

In het bezoekerscentrum van de abdij zijn tijdens de kerstperiode verschillende tentoonstellingen te zien. Beeldend kunstenaar Pavèl van Houten brengt een ode aan opgeveegde stofpluizen. Van Houten verzamelde verschillende ‘samples’ van openbare locaties die variëren van kerk tot museum. Zijn bewerkte stofpluizen worden onder een microscoop geëxposeerd. Van Houten: ‘Dit project brengt een ode aan het stof: onder de microscoop komt het stof tot leven en vormt een intrigerend landschap.’ Zijn landschappen reizen onder meer naar de Oude Kerk en de Beurs van Berlage en zijn van 16 november t/m 20 december in Egmond te zien.
Van de Zweedse broeder Nils-Olov worden kleurrijke religieuze en wereldse tekeningen op papier getoond. Broeder Nils-Olov Lindström is een graag geziene medebroeder in de Abdij van Egmond. Hij is scheppend kunstenaar in de keuken, met bloemen én met kleur op papier.


De bijzondere kerstperiode bij de Abdij van Egmond wordt omlijst met lezingen, concerten van de koren B’lief, de Rijnforellen, kinderen van Artiance en Muziek- en Dansschool Heiloo, een concert van father George in de Abdijkerk en workshops. 

Er is een wensboom waar iedereen zijn wens in mag hangen. Deze wordt op 11 december geopend door dichter Arij van der Vliet. Ook verzorgt hij in de kerstperiode een dichtworkshop. Kijkt u hier voor de agenda met de activiteiten.


De kerstmarkt is van maandag t/m zondag geopend van 10.00 – 17.00 uur (Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten). 

Rondleidingen op zaterdag

Gepubliceerd op: 23-09-2016

Vanaf 1 oktober kunt u weer elke zaterdag meelopen tijdens een rondleiding bij de Abdij van Egmond.

De rondleiding start om 13.30 uur, en kost € 5,- p.p.

Wilt u op een andere dag een rondleiding volgen? Dat kan voor groepen vanaf 10 personen. Belt u voor de mogelijkheden naar: 072 5062786.

We zien uit naar uw komst!

Kloostergids van Jan-Willem Wits bij uitgeverij KOK

Gepubliceerd op: 01-12-2015

In Eerste Hulp Bij Kloosterbezoek vind u toegankelijk geschreven informatie over kloosters en kloosterordes. Hoe word je monnik? Hoe vroeg word je gewekt? Auteur Jan-Willem Wits geeft antwoord op zulke praktische vragen. Deze handige informatiegids voor kloostergangers geeft een beschrijving van het kloosterleven. Wat kun je verwachten wat betreft leefritme, de dagindeling, de regels en de gebruiken in kloosters? Van de belangrijkste kloosters vind u korte monografieën, aangevuld met interviews. Dit boekje is verkrijgbaar in onze abdijwinkel.

Abdij van Egmond op Radio Maria

Gepubliceerd op: 30-11-2015

Elk weekend van de even weken op zaterdag en zondag ochtenddienst om 7.00 uur, de avonddienst om 17.00 uur en de eucharistieviering op zaterdag om 9.30 uur. In de zomer bovendien 3 keer op zondag de eucharistieviering om 9.30 uur te weten: zondag 1 juni, zondag 13 juli en zondag 24 augustus. Meer informatie op de website van Radio Maria

Monnik van Egmond worden?

Gepubliceerd op: 01-11-2015

Broeder Beda heeft een nieuwe website ontworpen over roeping en geroepen worden met informatie over een leven als broeder in onze abdij.  In de linkerkolom op deze pagina kunt u op 'roeping' klikken om de site te bezoeken of klik hier.

Vrijwilligers gezocht!

Gepubliceerd op: 01-10-2015

De groenwerkgroep van de Abdij van Egmond helpt ons bij het onderhoud van de abdijtuinen. Ze doen dit geweldige werk elke tweede zaterdag van de maand (met abdijlunch). Meer informatie kunt u nalezen op hun  eigen website www.abdijtuinegmond.nl. Ze zijn op zoek naar versterking en zoals u ziet op hun website is het ook nog gezellig ook! Het Landschap Noord-Holland coördineert de activiteiten. Interesse? Neem dan contact op met  dhr. Herman van de Bovenkamp 06 33 702 975