Sint-Adelbertabdij
Abdij van Egmond

Nieuws van de Abdij

Abdijmarkt op zaterdag 1 september

Gepubliceerd op: 13-08-2018

Op zaterdag 1 september vindt van 10 - 16 uur de Abdijmarkt plaats, met als thema 'Benedictijnse inspiratie'.

Wat kunt u verwachten?

• Zelfgemaakte producten zoals kruiderijen, oliën, mosterd, bier, kaas, kaarten, kaarsen etc.

• Groenten, planten en fruit uit onze abdijkas. Geteeld, bewerkt en onderhouden door onze broeders zelf.

• Introductie van onze nieuwste producten o.a. drooglikeur in vijf verschillende smaken.

• Boeken uit de abdijbibliotheek

• Antieke boeken, nieuwe boeken en tweedehands boeken

• Extra rondleidingen door de kaarsenmakerij, abdijkerk en de protestantse kerk, waarbij de historie van de abdij wordt toegelicht.

• Voor kinderen en volwassenen ‘kaarsje dompelen’, kaars beschilderen en kalligraferen.

• Onze zusters van het Liobaklooster introduceren hun producten.

• Beeldhouwen, houtdraaien, schilderen en tekenen, gedemonstreerd door onze vrienden, buren en vrijwilligers.

De kern van deze dag:

• Gebedsdiensten in de abdijkerk.
 Voor iedereen toegankelijk, om 09.30 uur, 12.30 uur, 17.00 uur. De kerk is de hele dag open.

• Lezing over het monastieke leven en nagesprek met een monnik. 
Om 11.00 uur en 14. 30 uur. 
U kunt zich hiervoor aanmelden bij broeder Beda, via abdijroeping@gmail.com. 
Ook is er tijdens de abdijmarkt een kraam waar u persoonlijk een broeder kunt spreken en informatie kunt inwinnen over het kloosterleven, het meeleven als gast, etc.

• Kookworkshops inclusief lezing: met om 11.00 uur ‘Koken met bloemen. Bloemen gebruiken in gerechten’ en om 14.30 uur Kloosterkruiden, kloostergerechten in de kloosterkeuken. U kunt zich hiervoor aanmelden bij boeken@abdijkaarsen.nl. Maximaal 20 deelnemers.

• Presentatie van de activiteiten, cursussen en lezingen voor het komende seizoen.

Wees van harte welkom!

Anselm Grün in gesprek met Leo Fijen

Gepubliceerd op: 24-07-2018

Woensdagmiddag 22 augustus bezoekt Anselm Grün samen met Leo Fijen de Abdij van Egmond voor de presentatie van hun gezamenlijke boek TOEKOMST ZIEN IN DE KERK. Bij de presentatie gaan ze in gesprek met elkaar en met het publiek. De voertaal is Duits. Aanvang 14.30 in de abdijkerk, waarna boek signeren in de abdijwinkel.

Voor meer informatie en aanmelden klik hier

BOEKPRESENTATIE 29 JUNI 2018

Gepubliceerd op: 22-06-2018

'Zeg het tegen God' van Liugi Gioia.

Met medewerking van Luigi Gioia, Leo Fijen, Abt Gerard Mathijsen en mgr. van Burgsteden. 

inloop vanaf 14.00 uur. Start programma 14.30 uur in de Egbert van Trierzaal in de abdij aan de Vennewatersweg 27a. U bent van harte welkom bij deze bijzondere presentatie. Toegang is gratis

Foto-expositie en fotoboek ‘Monnikenleven’

Gepubliceerd op: 01-06-2018


Dagelijks leven in de Sint-Adelbertabdij

De Egmondse fotograaf Armando Jongejan (1960) heeft tussen juni 2016 en maart 2018, met zijn camera het dagelijks leven vastgelegd in de Sint‐Adelbertabdij in Egmond‐Binnen. Van 8 juni tot en met 7 juli 2018 is een deel van zijn werk te zien in de expositieruimte van de Sint-Adelbertabdij, Vennewatersweg 27a in Egmond-Binnen.

Tevens komt het fotoboek ‘Monnikenleven’ uit. Hierin zijn verschillende aspecten van het dagelijks leven van de monniken, zoals gebedsdiensten, koken, onderhoud of bloemen halen in beeld gebracht. Heel indringend zijn de foto’s van het afscheid van een overleden broeder. Het is een fotoreportage van het spirituele en het dagelijkse leven van de Egmondse abdijgemeenschap, gericht op gebed en onderlinge dienstbaarheid: ‘Monnikenleven’.

In het 120 pagina’s tellende fotoboek ‘Monnikenleven’ zijn 140 zwart-wit foto’s opgenomen. Het voorwoord is geschreven door abt Gerard Mathijsen osb en het inleidend essay is door Charles van Leeuwen geschreven.

Het fotoboek ‘Monnikenleven’ is verkrijgbaar in de abdijwinkel. De expositie is tot stand gekomen met steun van het Rabofonds en PermaJet fotopapier.

Eerder gepubliceerde fotoboeken van Armando Jongejan zijn: Egmondse dorpsportretten (1996), Van binnenuit (2000), Licht uit, deur op slot (2001), Een zoektocht (2004) en Thuiskomen (2011). Het werk van Armando is gepubliceerd in diverse (foto)tijdschriften en boeken.

Zie hier voor een reportage op RTVNH

Geopend 8 juni t/m 7 juli 2018                                     

vrijdag en zaterdag

van 12.00 tot 16.30 uur

Expositieruimte Sint-Adelbertabdij, Vennewatersweg 27a, 1935 AR Egmond-Binnen


Boekpresentatie 'Kloostermensen' door Leo Fijen en ontmoeting met religieuzen.

Gepubliceerd op: 21-02-2018

Alle religieuzen van Noord-Holland bij elkaar en u kunt met hen in gesprek bij de presentatie van het boek Kloostermensen. Dat gebeurt op 9 maart van 10.30 uur tot 14.30 uur, in de abdij van Egmond-Binnen. En voor 5 euro beleeft u een onvergetelijke dag met de benedictijnen van Egmond, de franciscanen uit Amsterdam, de karmelietessen uit Vogelenzang, de augustinessen uit Hilversum, de juliaantjes uit Limmen. ze zijn er allemaal en delen hun zoektocht naar geluk met u als gast. Leo Fijen gaat met hen en met u in gesprek. En u kunt meevieren, om 9.30 uur en om 12.30 uur. Samen bidden, samen stil zijn, samen zingen, samen vieren. En dan is er ook nog het nieuwe boek van Leo Fijen en de monnik Thomas Quartier over alle mogelijke Kloostermensen. Juist die dag is dat boek te koop in de boekhandel van de abdij tegen een korting van 2.50 euro. En wordt het gesigneerd door de auteurs en de religieuzen. Natuurlijk krijgt u voor het bedrag van 5 euro ook een kleine lunch aangeboden. Aanmelden kan hier

Toeristenbelasting

Gepubliceerd op: 04-01-2018

Per 1 januari 2018 is het gastenhuis van de abdij verplicht toeristenbelasting af te dragen aan de gemeente Bergen. Dit houdt in dat er een bedrag van 1,80 euro per persoon per nacht gerekend moet worden bovenop de kamerprijs. 

Nieuwe allerzielenkaarsen in de abdijwinkel

Gepubliceerd op: 29-09-2017

Op 2 november, Allerzielen, gedenkt en bidt onze kerk voor allen die gestorven zijn, dat zij mogen opgaan in het licht van de Komende.

Voor de allerzielenkaarsen zijn twee bijzondere symbolieken ontworpen door broeders van onze abdij.

Meer informatie vindt u op de pagina Gelegenheidskaarsen van de Abdijwinkel

Klooster! een glossy over het religieuze leven

Gepubliceerd op: 18-05-2017


Klooster!

Dat is de titel van een glossy over het religieuze leven in de breedste zin van het woord. En deze glossy is in die zin een primeur. Niet eerder is de volle breedte van het actieve en contemplatieve leven van religieuzen in Nederland zo over het voetlicht gebracht in een glossy van maar liefst 148 pagina’s.

Van Nijmegen tot Vaals, van Amsterdam tot Heeswijk-Dinther, van Wittem tot Berkel-Enschot, van Egmond tot Sint Agatha. Al deze plekken hebben hun eigen cover. En dat is ook een primeur want niet eerder telde een glossy in Nederland elf verschillende covers. Deze glossy verschijnt als opmaat van de open kloosterdagen op 10 en 11 juni. Dan bieden bijna 40 kloosters in Nederland een unieke kans om het religieuze leven nader te leren kennen.

Dat laatste is ook de bedoeling van deze glossy. De inhoud is er op gericht om als lezer even in de wereld van het klooster te vertoeven en op adem te komen in een leven van stilte, aandacht, gastvrijheid, barmhartigheid, naastenliefde en tijdloosheid.

Deze glossy wil de lezer het gevoel geven even buiten de hectische tijd te verkeren en reikt daar ook veel handvatten voor aan. Zo zijn er inspirerende verhalen van abten en abdissen, zo komen er tal van levenswijsheden voorbij, zo is er een ABC van het kloosterleven, zo vertellen actieve religieuzen over hun dienst aan de naaste, zo zijn er ook concrete voorbeelden van praktische zaken die iedereen buiten het klooster ook kan doen. En tussen al deze verhalen door komen ook bekende Nederlanders als Herman Finkers, Bas Haring, Annemiek Schrijver, Jan Marijnissen en Elsbeth Gruteke aan het woord. Maar meer dan het woord is deze glossy een fascinerende reis langs beelden van een leven waar iedereen soms naar verlangt.


Onze nieuwe koers: terug naar meer stilte

Gepubliceerd op: 24-03-2017

Stilte en spiritualiteit worden het hoofdaanbod van de gastvrijheid die de Abdij de komende tijd aan haar bezoekers wil bieden. Dit brengt met zich mee dat we de openingstijden van de winkel en het museum wijzigen en het restaurant sluiten. 


met ingang van 3 april 2017:

Gewijzigde openingstijden winkel en museum:

Dinsdag t/m zaterdag: geopend van 12:00 tot 16:30 uur

Abdijrestaurant gesloten.


Terug naar meer stilte met dierbare ontmoetingen

Wat komen mensen zoeken bij de abdij? Minstens drie waarden: stilte, inspiratie, gebed. Dat de Abdij een plek is die verbindt met de oude geschiedenis van Holland spreekt ook erg aan. Het museum, maar ook de omgeving maken dat tastbaar. Natuur, cultuur en religie vullen elkaar aan.

Waar elders veel kloosters bij gebrek aan roepingen sluiten, mag onze abdijgemeenschap zich verheugen over aanwas. Het noviciaat telt momenteel weer een groep nieuwe jonge broeders. Die verjonging maakt het mogelijk om de kaarsenmakerij en winkel beter bij het kloosterleven te laten aansluiten. De kaarsenmakerij en de winkel zullen weer worden geleid door een broeder. Abdij, winkel en kaarsenmakerij komen meer in elkaars verlengde te liggen en daarmee komt de Abdij (meer dan voorheen) terug bij haar waarden.

Wij blijven zo mogelijkheden scheppen voor dierbare ontmoetingen met broeders die aanwezig zijn. De positieve ontwikkelingen in de Abdij bieden een basis voor het vertrouwen om op zoek te kunnen gaan naar nieuwe wegen om het geloof en de waarden van het contemplatieve leven te delen, om te werken aan een nieuwe balans tussen ontmoeting en stilte. Stilte en spiritualiteit worden het hoofdaanbod van de gastvrijheid die de abdij de komende tijd aan haar bezoekers wil bieden.

En u kunt natuurlijk bij ons terecht voor een uitgebreid assortiment aan kaarsen, boeken en religieuze producten.

Rondleidingen en ons actuele cursusaanbod

De inlooprondleidingen vinden iedere zaterdag plaats om 14:00 uur. Ons actuele cursusaanbod vindt u op onze website onder bezinningsaanbod.

Lezing Anselm Grün op 23 juli in de Abdijkerk

Gepubliceerd op: 05-01-2017

Op 23 juli aanstaande geeft Anselm Grün een lezing in de Abdijkerk.

Anselm Grün werd in 1945 geboren in een gezin met zeven kinderen. Op zijn 19e trad hij in als monnik. In 1978 begon hij met schrijven, naast zijn functie als kellenaar. Dat resulteerde in meer dan 150 boeken, die inmiddels bijna dertig talen zijn vertaald.

U kunt zich hier aanmelden voor de lezing.

Rondleidingen op zaterdag

Gepubliceerd op: 23-09-2016

Vanaf 1 oktober kunt u weer elke zaterdag meelopen tijdens een rondleiding bij de Abdij van Egmond.

De rondleiding start om 13.30 uur, en kost € 5,- p.p.

Wilt u op een andere dag een rondleiding volgen? Dat kan voor groepen vanaf 10 personen. Belt u voor de mogelijkheden naar: 072 5062786.

We zien uit naar uw komst!

Kloostergids van Jan-Willem Wits bij uitgeverij KOK

Gepubliceerd op: 01-12-2015

In Eerste Hulp Bij Kloosterbezoek vind u toegankelijk geschreven informatie over kloosters en kloosterordes. Hoe word je monnik? Hoe vroeg word je gewekt? Auteur Jan-Willem Wits geeft antwoord op zulke praktische vragen. Deze handige informatiegids voor kloostergangers geeft een beschrijving van het kloosterleven. Wat kun je verwachten wat betreft leefritme, de dagindeling, de regels en de gebruiken in kloosters? Van de belangrijkste kloosters vind u korte monografieën, aangevuld met interviews. Dit boekje is verkrijgbaar in onze abdijwinkel.

Monnik van Egmond worden?

Gepubliceerd op: 01-11-2015

Broeder Beda heeft een nieuwe website ontworpen over roeping en geroepen worden met informatie over een leven als broeder in onze abdij.  In de linkerkolom op deze pagina kunt u op 'roeping' klikken om de site te bezoeken of klik hier.