Roeping

De weg van Jezus is er een van gemeenschap. Vanaf het begin van zijn optreden heeft Jezus broeders geroepen om met hem op weg te gaan. Het is van alle tijden en plaatsen dat mensen door deze roepingsverhalen werden aangesproken en daar gevolg aan gaven. Zo ook St. Benedictus die een klooster stichtte en een regel schreef als een richtsnoer voor een leven in gemeenschap en navolging van het evangelie. Hij werd zo de vader van het monastieke leven in West-Europa. Tot op vandaag zijn er wereldwijd kloosters waar monniken volgens zijn regel in gemeenschap samen op weg zijn.

Om deze weg als monnik te gaan hoef je geen superheld te zijn. Monniken beseffen maar al te goed dat ze niet zonder Gods zegen en de hulp van hun broeders kunnen. Ook is monnik zijn geen vlucht uit de wereld, maar een toewijding aan het leven in gemeenschap en een zoeken naar God. De ene God die wij hier zoeken is die Ene van de hele, brede kerk, het lichaam van Christus.

Niet iedereen in je omgeving voelt zich geroepen om broeder te worden maar jij misschien wel! Hoe kom je meer te weten, en welke stappen kun je zetten?

Belangrijk is het om tijd te besteden aan je contact met God. Begin met een dagelijks moment van lezen en bidden, bezoek met regelmaat een dienst. Neem ook met regelmaat tijd voor jezelf, alleen, om te reflecteren en alles eens van een afstand te bekijken. En ga op onderzoek, zoek mensen met wie je kunt delen over je roeping binnen je vrienden- en kennissenkring of daar buiten.

Brandt er een vuurtje in je hart van herkenning? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de gemeenschap en te vragen om een gesprek over het monnik worden, roeping en onderscheiding.

Klik hier voor meer informatie over de algemene stappen in het proces van monnik worden:

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2024, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden