Nieuws

Kijken met het oog van je hart

Een vierdaagse retraite rond Marc Chagall en H. Benedictus.

Wat als we het kloosterritme eens een paar dagen rond de schilderijen van Marc Chagall laten draaien? Kijken met het oog van het hart is een retraite waarin we ons bezinnen met Chagall ’s schilderijen en teksten op ons eigen leven in het ritme van Benedictus. De Lectio Divina is een mooie methode om dit te doen. Till Hermans en broeder Geerard zullen de deelnemers helpen deze levenskunst eigen te maken.

Marc Chagall (1887 – 1985) heeft op een ongeëvenaarde wijze de religieuze expressie  van het 1ste (oude) en 2de (nieuwe ) Testament in zijn werk herschapen.  Voor hem is de volmaaktheid in het leven en de kunst te vinden in de Heilige Geschriften.

De Heilige Benedictus ( 480 – 547) heeft in zijn regel de Heilige Schrift als uitgangspunt. We leven deze dagen mee met de broeders in het ritme van het getijdengebed en deze regel.

Till Hermans is Oblate van de Abdij van Egmond en Broeder Geerard is een van de broeders van de Abdij van Egmond. Hij neemt regelmatig groepen in stilte mee door de natuur, psalmen en kloostertraditie.

U verblijft 3 nachten op basis van vol pension in het gastenhuis van de abdij. Tegen korting tarief kunt u een extra nacht bijboeken tot vrijdagochtend 17 mei, inclusief ontbijt.

Ik heb alleen een land dat ligt in mijn ziel    –Marc Chagall
Luister mijn kind naar de richtlijnen van uw Meester en neig het oor van je hart  – H. Benedictus

Land Art, verwondering op weg naar Pasen

Creativiteit, natuur, stilte en verdieping staan deze driedaagse retraite centraal.

In de Geest van de Levende Aarde, het ecologisch manifest van de Abdij, organiseren we in deze vastentijd een groene retraite vol creativiteit, natuur en stilte. We laten ons leiden door Thomas Merton en zijn blik op de schepping. Hij verhuisde als monnik van het klooster naar een kluis midden in het bos. Daar veranderde zijn blik en leerde hij opnieuw kijken, luisteren, verwonderen en verdiepen.

Land Art is een vorm die past bij zijn verhaal. Door midden in de tuin aan de slag te gaan dompelen we ons deze dagen onder in de tuinen en de ziel van het klooster. Met teksten van Merton en de basisbegrippen van de Levende Aarde laten wij ons inspireren door Tini Brugge en broeder Geerard.

Humus: Over de tuin van God en het wakker worden van de geest.

Humidus: Bronnen, inspiratie en doordrenken.

Humilitas: Hier wil ik leren van de woorden van Uw vrienden, om zo Uw vriend te worden.

Humanitas: Nieuwe mensen worden, op weg naar Pasen.

Creativiteit is er in de vorm van Land Art met Peter van Asselt, liturgisch arrangeur van de abdij. We gaan onder andere in de tuin en het bos van de abdij aan de slag met het ontdekken van structuren in de natuur om daar verder ons verhaal te scheppen en vorm te geven.

Deelname is op basis van volpension in ons gastenhuis. U verblijft in een eenpersoonskamer met eigen sanitair. Naast het cursusprogramma volgt u de dagorde van de broeders. Begeleiders: br. Geerard Labeur, Tini Brugge en Peter van Asselt.

Icoonschilderweek juni 2024

Iconen zijn inmiddels niet meer alleen in Oost-Europa populair. Ook in Nederland groeit de belangstelling. In de abdij van Egmond is die belangstelling er al sinds lange tijd. De monniken kennen een lange traditie met iconen en icoonschilders. In elke gastenkamer hangt een icoon. Onder de broeders waren en zijn ook begaafde icoonschilders.

Een icoon wordt altijd geschilderd volgens vaststaande regels ten aanzien van onder meer de personages, de kleuren, de kleding en de houding. Tijdens deze week werkt u, indien gewenst, op een paneel dat reeds door de docent is geprepareerd. Het accent ligt op het schilderen. U behoeft geen enkele schilderervaring te hebben om toch een icoon te kunnen maken. U wordt begeleid bij elk onderdeel. Hoewel het niet in de eerste plaats gaat om het eindresultaat – de weg ernaartoe is van groter belang – zult u verrast zijn over de icoon die met u mee naar huis gaat en meestal blijft het niet bij eentje. U kunt uw eigen materialen gebruiken of een pakket aanschaffen bij de cursusleider.

Dat het schilderen een kunst is weten we wel, maar de Orthodoxe veelzijdige kunst omvat ook zingen in een heel specifieke meditatieve manier, in verband met gebed. We nodigen u uit tijdens de schildercursus een nieuwe belevenis te ervaren in de mystieke wereld van de Byzantijnse muziek (Griekse orthodoxe liederen en hun traditie). Let op: zang-ervaring is niet nodig. De cursus is niet voor professioneel zingen bedoeld maar als verdieping van de ervaring van het iconen schilderen. Kortom, we geven u een extra dimensie in de mystieke wereld van Orthodox Christelijke Kunst. De zangcursus zal worden gegeven door Aleksan Chobanov.

U verblijft in het gastenhuis in een eenpersoonskamer met eigen douche en toilet op basis van volpension. Een deel van de dagorde van de broeders is opgenomen in het cursusprogramma. De cursus eindigt op donderdagavond na de completen waar de gemaakte iconen worden gezegend door vader abt. Tegen korting tarief ( 46,50 euro) kunt u een extra nacht inclusief ontbijt reserveren tot vrijdagochtend.

Stilteretraite juni 2024

Een vierdaagse klooster retraite waarbij stilte, ritme en rust de boventoon voeren. Met name doen deze dagen in onze abdij een appél op naar binnen keren. De stilte biedt hier de ruimte voor.

De paar dagen doorbrengen in het klooster, dichtbij de kloosterlingen, om zo te kunnen ervaren en voelen wat de stilte kan brengen. Tijdens deze retraite maakt je kennis met de abdij, de heilzame werking van het ritme van de getijden en de benedictijnse spiritualiteit. Ook is er veel tijd voor jezelf. Om te rusten, te wandelen, te lezen, om te zijn. Deze kloosterretraite heeft een laagdrempelig karakter. De stilte is veel aanwezig, maar praten mag ook. Ben je nog nooit in een klooster geweest, ben je nog nooit op retraite geweest, wil je ervaren wat de stilte kan doen of ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in de kloosterspiritualiteit?  Dan is deze retraite zeer geschikt.

Op de eerste dag maken we kennis met elkaar. Met wie beleven we deze retraite? Wie is de retraite begeleider Esther (verbonden aan de abdij van Egmond en schrijfster van het boek ‘Rust, ritme, ruimte – leren van de Benedictijnse levenskunst.’) Wat vond zij in het klooster in Egmond en wat heeft ze aan de kloosterspiritualiteit buiten het klooster?

Tijdens de retraite heb je de mogelijkheid tot een persoonlijk gesprek met de begeleider, maar dat hoeft niet. Het programma bevat ook een stiltewandeling onder leiding van broeder Geerard en een vraaggesprek met broeder George.

Verblijf is in het gastenhuis van de abdij in een eenpersoonskamer met eigen douche en toilet op basis van volpension. De prijs is inclusief alle maaltijden, handdoeken, beddengoed en toeristenbelasting.

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2024, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden