Nieuws

Aarden in de zomer – een 4 daagse retraite

Vier dagen om te aarden met je zintuigen en in stilte te genieten van de rijkdom buiten in de natuur en abdijtuinen. Rust om ‘buiten’ met ‘binnen’ je eigen leven en bezieling, te verbinden, ook met het ritme van het getijdengebed.

Dagen met ruimte voor verdieping in diverse bronnen zoals het leven en spiritualiteit van Benedictus, de monniken en hun project  De Levende Aarde. We wandelen buiten in de diverse tuinen en de kas van de abdij en staan stil bij kruiden van Hildegard van Bingen en de benedictijn Walafried Strabo. We ontdekken symboliek van bomen en bloemen.

Binnen verdiepen we ons in teksten in relatie tot de zorg voor de aarde. We luisteren naar verhalen van broeders en tuin- vrijwilligers, hun betrokkenheid in de praktijk en spiritualiteit. “Er zit veel tuin in de liturgie” zei ooit een monnik van deze abdij.“De tuin is humus voor de ziel.” 

Tijdens deze 4 daagse zomerretraite deelt u in het leven van de broeders en verblijft u in een eenpersoonskamer op basis van volpension. Tegen kortingtarief kunt u een extra nacht+ontbijt reserveren tot vrijdagochtend 14 juli.

Natuurlijk geschikt – in de Geest van Pinksteren

De Geest waait waar hij/zij wil. Een bijzonder ‘groen’ Pinksterweekend in de Abdij van Egmond waar natuur, symboliek en liturgie de rode draad vormen. Ieder maakt een eigen werkstuk geïnspireerd door één van de gaven of vruchten van de Geest. Gezamenlijk werken we aan de Pinksterschikking in de Abdijkerk. We verdiepen ons in de betekenis van de thema’s rond de Geest,  wandelen in de tuinen voor inspiratie door bloemen, vormen en kleuren.

Er is ruimte voor stilte en we volgen de dagorde van de broeders. De abdij is een plaats waar mensen zich door aarde en hemel laten raken. Deze dagen  zijn een onderdeel van het project ”De Levende Aarde”.

Deze driedaagse retraite verblijft u in het gastenhuis van de abdij in een eenpersoonskamer met eigen douche en toilet op basis van volpension. De prijs is inclusief verblijf, alle materialen, maaltijden, handdoeken en beddengoed.

 

Icoonschilderweek juni 2023

Iconen zijn inmiddels niet meer alleen in Oost-Europa populair. Ook in Nederland groeit de belangstelling. In de abdij van Egmond is die belangstelling er al sinds lange tijd. De monniken kennen een lange traditie met iconen en icoonschilders. In elke gastenkamer hangt een icoon. Onder de broeders waren en zijn ook begaafde icoonschilders.

Een icoon wordt altijd geschilderd volgens vaststaande regels ten aanzien van onder meer de personages, de kleuren, de kleding en de houding. Tijdens deze week werkt u op een paneel dat reeds door de docent is geprepareerd. Het accent ligt dus op het schilderen. U behoeft geen enkele schilderervaring te hebben om toch een icoon te kunnen maken. U wordt begeleid bij elk onderdeel. Hoewel het niet in de eerste plaats gaat om het eindresultaat – de weg ernaartoe is van groter belang – zult u verrast zijn over de icoon die met u mee naar huis gaat en meestal blijft het niet bij eentje.

Dat het schilderen een kunst is weten we wel, maar de Orthodoxe veelzijdige kunst omvat ook zingen in een heel specifieke meditatieve manier, in verband met gebed. We nodigen u uit tijdens de schildercursus een nieuwe belevenis te ervaren in de mystieke wereld van de Byzantijnse muziek (Griekse orthodoxe liederen en hun traditie). Let op: zang-ervaring is niet nodig. De cursus is niet voor professioneel zingen bedoeld maar als verdieping van de ervaring van het iconen schilderen. Kortom, we geven u een extra dimensie in de mystieke wereld van Orthodox Christelijke Kunst. De zangcursus zal worden gegeven door Aleksan Chobanov.

U verblijft in het gastenhuis in een eenpersoonskamer met eigen douche en toilet op basis van volpension. Een deel van de dagorde van de broeders is opgenomen in het cursusprogramma. De cursus eindigt op donderdagavond na de completen waar de gemaakte iconen worden gezegend door vader abt. Tegen korting tarief ( 46,50 euro) kunt u een extra nacht inclusief ontbijt reserveren.

Ontmoeting – een vierdaagse retraite

Een creatieve vierdaagse retraite voor ziel én lichaam.  U maakt kennis met het levensritme van de monniken. Daar tussendoor geweven is een programma met als onderwerp ontmoeting.  Ontmoeten kan in een abdij op vele manieren: We ontmoeten onszelf, de ander, onze omgeving, de stilte en mogelijk ontmoeten we dát wat ons overstijgt. Ook zal er nadere ontmoeting plaatsvinden met enkele broeders.

Het programma zal licht, speels, ernstig, en verdiepend zijn. We zeggen ja tegen dat wat er op ons toekomt. We ademen. We zien de ander. We laten onze zintuigen ontwaken:  horen, kijken, nabij zijn, we verwonderen ons.  Dit alles beoefenen kan bijdragen aan ontmoeten. Dat doen we met aandacht voor onszelf en in zorgvuldigheid met elkaar. Tijdens het programma komt het lijf in beweging,  het krijgt handen en voeten. Het krijgt stem. We volgen ons lichaam. Er zal muziek klinken, om het bewegen te ondersteunen, om het lijf in beweging te brengen. Je laat je verrassen door jezelf…

U verblijft deze vier dagen ( drie nachten) in het gastenhuis van de abdij op basis van vol pension in een eenpersoonskamer met eigen douche en toilet. De prijs is inclusief alle maaltijden, beddengoed, handdoeken, koffie, thee en toeristenbelasting. Het programma eindigt op donderdagmiddag. Tegen korting tarief  ( 46,50 euro) kunt u een extra nacht inclusief avondmaal en ontbijt reserveren tot vrijdagochtend.

 

 

Stilteretraite juni/juli 2023

Een vierdaagse klooster retraite waarbij stilte, ritme en rust de boventoon voeren. Met name doen deze dagen in onze abdij een appél op naar binnen keren. De stilte biedt hier de ruimte voor.

De paar dagen doorbrengen in het klooster, dichtbij de kloosterlingen, om zo te kunnen ervaren en voelen wat de stilte kan brengen. Tijdens deze retraite maakt je kennis met de abdij, de heilzame werking van het ritme van de getijden en de benedictijnse spiritualiteit. Ook is er veel tijd voor jezelf. Om te rusten, te wandelen, te lezen, om te zijn. Deze kloosterretraite heeft een laagdrempelig karakter. De stilte is veel aanwezig, maar praten mag ook. Ben je nog nooit in een klooster geweest, ben je nog nooit op retraite geweest, wil je ervaren wat de stilte kan doen of ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in de kloosterspiritualiteit?  Dan is deze retraite zeer geschikt.

Op de eerste dag maken we kennis met elkaar. Met wie beleven we deze retraite? Wie is de retraite begeleider Esther (verbonden aan de abdij van Egmond en schrijfster van het boek ‘Rust, ritme, ruimte – leren van de Benedictijnse levenskunst.’) Wat vond zij in het klooster in Egmond en wat heeft ze aan de kloosterspiritualiteit buiten het klooster?

Tijdens de retraite heb je de mogelijkheid tot een persoonlijk gesprek met de begeleider, maar hoeft niet. Het programma bevat ook een stiltewandeling onder leiding van broeder Geerard en een vraaggesprek met broeder George.

Verblijf is in het gastenhuis van de abdij in een eenpersoonskamer met eigen douche en toilet op basis van volpension. De prijs is inclusief alle maaltijden, handdoeken, beddengoed en toeristenbelasting.

 

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2023, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden