24
jun 2024

Periode

maandag, 24-06-2024 - 27-06-2024

Tijd

14:00 - 20:30

Locatie

gastenhuis Abdij

Docent

Martin Mandaliev

Prijzen

€ 565

Vol

Geen kaarten meer beschikbaar

Icoonschilderweek juni 2024

Iconen zijn inmiddels niet meer alleen in Oost-Europa populair. Ook in Nederland groeit de belangstelling. In de abdij van Egmond is die belangstelling er al sinds lange tijd. De monniken kennen een lange traditie met iconen en icoonschilders. In elke gastenkamer hangt een icoon. Onder de broeders waren en zijn ook begaafde icoonschilders.

Een icoon wordt altijd geschilderd volgens vaststaande regels ten aanzien van onder meer de personages, de kleuren, de kleding en de houding. Tijdens deze week werkt u, indien gewenst, op een paneel dat reeds door de docent is geprepareerd. Het accent ligt op het schilderen. U behoeft geen enkele schilderervaring te hebben om toch een icoon te kunnen maken. U wordt begeleid bij elk onderdeel. Hoewel het niet in de eerste plaats gaat om het eindresultaat – de weg ernaartoe is van groter belang – zult u verrast zijn over de icoon die met u mee naar huis gaat en meestal blijft het niet bij eentje. U kunt uw eigen materialen gebruiken of een pakket aanschaffen bij de cursusleider.

Dat het schilderen een kunst is weten we wel, maar de Orthodoxe veelzijdige kunst omvat ook zingen in een heel specifieke meditatieve manier, in verband met gebed. We nodigen u uit tijdens de schildercursus een nieuwe belevenis te ervaren in de mystieke wereld van de Byzantijnse muziek (Griekse orthodoxe liederen en hun traditie). Let op: zang-ervaring is niet nodig. De cursus is niet voor professioneel zingen bedoeld maar als verdieping van de ervaring van het iconen schilderen. Kortom, we geven u een extra dimensie in de mystieke wereld van Orthodox Christelijke Kunst. De zangcursus zal worden gegeven door Aleksan Chobanov.

U verblijft in het gastenhuis in een eenpersoonskamer met eigen douche en toilet op basis van volpension. Een deel van de dagorde van de broeders is opgenomen in het cursusprogramma. De cursus eindigt op donderdagavond na de completen waar de gemaakte iconen worden gezegend door vader abt. Tegen korting tarief ( 46,50 euro) kunt u een extra nacht inclusief ontbijt reserveren tot vrijdagochtend.

Over de docent

Martin Mandaliev

  • Martin Mandaliev is geboren in Bulgarije en is in zijn familie de vierde generatie, die zich heeft bekwaamd in het schilderen en restaureren van ikonen. Op uitnodiging kwam hij naar Nederland en studeerde af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Een groot deel van zijn tijd geeft hij les in het schilderen van ikonen op klassieke ambachtelijke wijze. Dit gebeurt in zijn intieme atelier, waar hij de juiste sfeer creëert, onder andere door het luisteren naar gezangen uit de orthodoxe traditie.
Gerelateerde cursussen
13
jun 2024
Retraites
€ 360
14:30 - 15:00
docent: Esther Kouw

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2024, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden