Jubeljaar voor de aarde

. . . . . De HEER zei tegen Mozes, op de Sinai: ‘Zeg tegen de Israëlieten: “Wanneer jullie eenmaal in het land zijn dat ik je zal geven, moet het land rust krijgen, een sabbatsrust gewijd aan de HEER. . . . . Elk vijftigste jaar zal voor jullie een heilig jaar zijn, waarin kwijtschelding wordt afgekondigd voor alle inwoners van het land. Dit is het jubeljaar, waarin ieder naar zijn eigen grond en zijn eigen familie kan terugkeren. . . . ‘

Lev 25: 1,2 + 10

 

 

Op 1 september riep Paus Fransiscus op om ons in deze periode tot 4 oktober, feest van St. Fransiscus van Assisi, te bezinnen op het thema “een jubeljaar voor de aarde”. In zijn brief licht hij het begrip Jubeljaar toe: als een tijd van gedenken, inkeer, stilte, herstel en een tijd van blijdschap.

Deze cyclus van 50 jaar omvat allerlei kleinere cycli die misschien dichter bij ons staan dan het mooie grote idee van het Jubeljaar. Maar misschien is een jubeljaar niet eens zo radicaal als we vanuit de kleinste cyclus denken; de getijden van de dag. De momenten waar wij stilstaan als een kleine sabbat.

We nodigen jullie uit om tijd te nemen in welke vorm we een respons kunnen geven aan een Jubeljaar voor de aarde. Hier enkele ideeën:

  • Op het schaal van de wereldgeschiedenis: plant een boom!
  • Op lokaal niveau heeft het initiatief de groene kerken een pagina boordevol ideeën op zowel praktisch als liturgisch.
  • Op persoonlijk en dagelijks niveau kunt u een moment kiezen om stilt te staan bij de natuur om u heen.

Op de website van Groene kerken is een liturgie met o.a. een mooie geloofsbelijdenis. Deze hebben we voor u wat aangepast als stilte oefening. Download de PDF hier, print het uit en zoek een mooie plek om het de komende tijd te overdenken.

De broeders wensen u veel inspiratie toe!

PAX!

 

Zoekt u nog meer inspiratie voor uw gemeente, parochie of buurt:

 

Earthbeat (engels, onderdeel van National Catholic Reporter)

Groene Kerken

Laudato Si Nederland

 

Volgend artikel Bekijk het overzicht
0 plekken vrij
Inschrijven
Agenda
3 Activiteiten
Bekijk alle
Gastenverblijf
Een plaats van gebed en ontmoeting, van rust en stilte, waar iedereen zich thuis mag voelen en op adem mag komen.
Meer informatie