Jeroensvespers: middeleeuws muzikaal erfgoed, terug in Egmond
Ongeveer tien jaar geleden deed musicoloog/dirigent Rens Tienstra onderzoek naar de gregoriaanse gezangen voor de 9e-eeuwse heilige Jeroen van Noordwijk: vereerd in zowel Noordwijk als Egmond, waar Jeroens levensbeschrijving voor het eerst werd genoteerd. Een deel van het muzikaal erfgoed kwam boven water, dat intussen veelvuldig werd gezongen door de dames- en herenensembles van de Schola Gregoriana Noordwijk. Maar de ‘Ordo divini officii’ van de Egmondse kok/armarius/memoriemeester Heynrick van Son, met beschrijving van de viering van het koorgebed in de middeleeuwse abdij, wees erop dat er ooit een groot Jeroensofficie moet zijn geweest. Het bleef knagen…
Vorig jaar ontdekte Rens – eindelijk – in een smoezelig Leids zangboekje het Jeroensofficie: 38 gezangen, om Jeroen dag – en nacht- te bezingen. En zowaar: ook nog eens prachtige muziek. Het geheel werd afgelopen herfst in editie gepresenteerd, met uitreiking van het eerste exemplaar aan abt Thijs Ketelaar.
De Schola Gregoriana studeerde daarna hard op de nieuw ontdekte gezangen. Dit jaar brengt zij op Jeroensdag (17 augustus) voor het eerst sinds de middeleeuwen weer de Vespers ten gehore. Direct daarna, op 18 augustus, zing de Schola de gezangen in de Egmondse abdij. De uitvoering begint 14.30 en bestaat uit een korte introductielezing van dr. Rens Tienstra, gevolgd door de uitvoering (ca. 45 minuten). Er is een collecte na afloop.