[T]HUIS

Thuiszitten, stilzitten, vastzitten, ergens over inzitten. In 2020 zit het al lange tijd niet mee. Voor veel mensen. Vandaag nemen we u mee naar een expositie in Letland van Diana Dizma-Dimme. Werk van Diāna was al eerder te zien in de Benedictushof. En in de Abdij hangen hier en daar haar werken aan de muur. Ze is dus geen onbekende voor velen van ons.

Diāna stuurde ons een uitnodiging voor haar nieuwe expositie met de titel MĀJVIETA (thuis). De expositie is een reflectie op het begrip thuis en een ode aan de vele mensen die zich moesten verschuilen en schuilplaatsen boden tijdens de oorlog. De havenarbeider Zanis Lipke was een van die mensen die zijn leven waagde door joodse mensen te verbergen tijdens de oorlog. De expositie is te zien in het museum dat aan het echtpaar Johanna en Zanis Lipke is opgedragen. Zo hebben zij uiteindelijk zo’n 50 joodse kinderen kunnen redden.

Diana-Dizma-Dime-02

Naast de foto’s van de expositie stuurde Diana ook een indringende tekst waarin ze haar gedachten deelt over het begrip “thuis”. Ze verwoordt hierin iets van haar biografische en spirituele wortels.

St. Benedictus gaf ons de ruimte om iedere avond bij de completen dezelfde drie Psalmen te bidden. Psalmen die gaan over het “wonen” bij God. De Abdij is voor velen ook een tijdelijk MĀJVIETA. De broeders wensen u veel inspiratie, PAX!

 

Download hier de PDF met de tekst van Diana Dizma-Dimme en een impressie van haar expositie.

 

Bezoek hier de website van het Zana Lipke Museum

Volgend artikel Bekijk het overzicht
0 plekken vrij
Inschrijven
Gastenverblijf
Een plaats van gebed en ontmoeting, van rust en stilte, waar iedereen zich thuis mag voelen en op adem mag komen.
Meer informatie