De tranen van Adelbert

Zoals iedereen wel weet wordt jaarlijks in Alkmaar op 8 oktober de bevrijding van de Spaanse overheersers gevierd. Alkmaar was de eerste stad die een belegering van de Spanjaarden wist te doorstaan, vandaar ook de spreuk “Bij Alkmaar begint de victorie”.

Omdat deze gebeurtenis in het jaar 1573 plaats vond, wordt dit jaar op grootse wijze het 450-jarige jubileum gevierd. Wat echter bijna niemand weet, is dat de overwinning op de Spanjaarden plaats heeft kunnen vinden dankzij de verwoesting van de Abdij van Egmond.

Om de stad Alkmaar te verstevigen en om robuuste verdedigingswerken op te zetten, hebben de Geuzen onder leiding van Diederik van Sonoy, gouverneur van het Noorderkwartier, in de periode vanaf 24 mei 1573 zoveel mogelijk materialen uit de Abdij meegenomen en daar, naast de versterking van de stadswallen, bijvoorbeeld de Kennemer stadspoort mee gebouwd.

Daarnaast gaat het verhaal dat de geuzen ook onder meer de bierketels uit de Abdij hebben meegenomen en deze hebben omgesmolten tot kogels om daarmee de vijand te verjagen. Ook wilde men voorkomen dat de Abdij een uitvalsbasis voor de Spanjaarden zou worden.
Uiteindelijk is de Abdij op 7 juni 1573, na alle sloopwerkzaamheden, in een ruïne veranderd.

In samenwerking met de Abdij van Egmond, heeft Brouwerij Egmond besloten aandacht aan deze gebeurtenissen te schenken en met een speciaal, eenmalig jubileumbier te komen ter herinnering aan de stelselmatige en geplande verwoesting van de Abdij van Egmond in 1573.
Op vrijdagmiddag 2 juni 2023 om 15:00 uur wordt het bier “De Tranen van Adelbert”, met als ondertitel “Alkmaar juicht, Egmond schreit” gelanceerd.

Na een welkom door vader-abt Thijs Ketelaars, een toespraak van de burgemeester van Bergen, Lars Voskuil, en een toespraak van de burgemeester van Alkmaar, Anja Schouten, wordt het eerste biertje geschonken door oud-abt Gerard Mathijsen, zoon van een bierbrouwer. Hij bedacht de titel van het bier en biedt de eerste “Tranen” aan de burgemeesters van Alkmaar en Bergen en natuurlijk de huidige abt, Thijs Ketelaars.
De locatie is de parkeerplaats voor de Benedictushof, bij de Abdij in Egmond-Binnen.

Volgend artikel Bekijk het overzicht
Gastenverblijf
Een plaats van gebed en ontmoeting, van rust en stilte, waar iedereen zich thuis mag voelen en op adem mag komen.
Meer informatie