Nieuws

Erik Galle: Voorbij het beeld

‘Voorbij het beeld’ is de titel van het nieuwste boek van Erik Galle, waarover hij op 26 oktober 2023 in de Abdijkerk een lezing geeft en waarin hij een belangrijke vraag stelt: Wordt in onze tijd een beeld belangrijker dan de werkelijkheid?

In plaats van iemand te vertellen over wat we gezien hebben, sturen we een foto of een filmpje door. Waarom doen we dat? Erik Galle gaat op zoek naar de impact van de beeldcultuur op onze manier van leven. Hij vraagt zich af wat een beeld eigenlijk is en laat zien hoe onmisbaar beelden zijn voor ons als mens.

Dit boek zet daarna bewust nog een stap verder en begeeft zich op weg naar God voorbij het beeld. De God die dan tevoorschijn treedt, is heel verrassend. Hij blijkt een en al toenadering te zijn … en nog veel meer. Voor ieder die ook wil loslaten en de moed zoekt om de vertrouwde beelden te laten vallen, is deze lezing een unieke kans om God opnieuw de ruimte te geven.

Na afloop wordt er koffie/thee geschonken in de Benedictushof en is er gelegenheid het boek te kopen en te laten signeren.

Erik Galle Voorbij het beeld

Hein Stufkens: Tot aan het morgenlicht

Het is inmiddels zes jaar geleden dat Hein Stufkens in onze abdij een drukbezochte  lezing verzorgde en wij heten hem dit najaar weer van harte welkom.

‘Tot aan het morgenlicht’  is de titel van de verzamelbundel van alle gedichten van Hein Stufkens die hij tussen 1981 en 2021 publiceerde in maar liefst dertien dichtbundels. Het boek verscheen in oktober 2022 ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag. Aan de hand van een aantal van die gedichten zal de auteur een lezing houden met als motto het bekende citaat van Kierkegaard: Het leven moet voorwaarts worden geleefd, maar wordt achterwaarts begrepen.

Het belooft een boeiend reflectie te worden op hoe om te gaan met wat er op ons pad komt: vreugde en verdriet, liefde, afscheid en verlies. De gedichten zijn zo inspirerend dat ze hun weg vonden en vinden naar tal van plekken in de samenleving. Je vindt ze in ziekenhuizen, op muren, kalenderbladen en ansichtkaarten, in wandelgidsen, op rouwkaarten en grafstenen, op geboortekaartjes en huwelijksaankondigingen.

Marinus van de Berg schreef over Hein Stufkens: ‘Er zijn architecten van de liefde die huizen om te schuilen bouwen. In deze bundel komt zo’n architect aan het woord.’  Deze middag in de Abdijkerk van Egmond komt de dichter ook letterlijk aan het woord en gaat hij graag met de deelnemers in gesprek.

Veel gedichten van Hein zijn voor zang op muziek gezet. Deze lezing zal dan ook worden opgeluisterd door Trude Vis, die enkele van de gedichten ten gehore zal brengen.

Na afloop van de lezing zal Hein Stufkens in onze boekwinkel graag uw aangeschafte  boek signeren.

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2023, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden