Geen producten in je winkelmand.

Nieuws

Herfst op de Veluwe en in de abdij.

Deze activiteit is geannuleerd vanwege corona maatregelen.

Het belooft een sfeervolle herfstmiddag te worden op 14 november. Gepassioneerd natuurfotograaf  en faunabeheerder Patrick van Asselt neemt u mee over de Veluwe, door de verschillende jaargetijden heen laat hij de meest unieke foto’s zien. De meest voorkomende Veluwse wildsoorten komen voorbij, o.a. de vos, wild zwijn en de koning van het bos; het edelhert.

Als faunabeheerder heeft hij te maken met een diversiteit aan taken waar ook het afschot van wilde hoefdieren bij hoort, het is een weinig besproken onderwerp maar aan de hand van wat foto’s zal hij er dieper op in gaan.

Afsluitend laat hij het hoogtepunt van het seizoen zien doormiddel van een video met eigen beelden over de edelhertenbronst, de paartijd waarin de mannelijke herten al burlend en vechtend hun rivalen proberen te verslaan.

Inclusief een kop koffie of thee met een zelfgebakken lekkernij uit de abdijkeuken en voor thuis een gratis potje abdij-jam.  Kinderen tot 12 jaar mogen gratis meekomen en krijgen een herfst-kleurplaat.  Uiteraard zijn al onze activiteiten corona-proof.

foto: Patrick van Asselt

De Geschiedenis van de abdij van Egmond (en haar invloed op het landschap van het Oer-IJ)

Aan het begin van de 10e eeuw werd de Abdij van Egmond gesticht door graaf Dirk I. Een van de belangrijkste geschiedenisboeken van de Middeleeuwen, de Egmondse annalen, werd hier rond 1100 te Egmond samengesteld. In deze annalen wordt vermeld dat op initiatief van de monniken dijken en dammen werden aangelegd om de vele abdijgronden te beschermen tegen het water. Ten noorden van Bakkum is dat de Zanddijk, met in het verlengde de Limmerdam en ten zuiden van Akersloot de Startingerdijk. De abdij werd in 1573 om strategische redenen door de troepen van Geuzen leider Sonoy vernietigd. In de 20e eeuw werd het klooster herbouwd en nu is het wederom in gebruik als klooster, door het Benedictijner kloostergemeenschap .
Paul Buitenhuis kan boeiend vertellen over deze periode in de geschiedenis van Egmond.

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2021, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden