Wie zijn er aan de abdij verbonden?

Deel 5: Ab Alberts

 

In deze tijden met Corona komen we haast de deur niet meer uit. Deze keer ben ik voor het interview dan ook binnen gebleven. Dat wil zeggen; binnen de muren van de abdij. Want daar zit, precies onder de punt van het dak van de abdij, het domein van de boekbinder. Je gaat eerst met de lift naar de derde etage, verder gaat de lift niet. Dan ga je vier trappetjes op. Hoe hoger je komt, hoe meer boeken er op de treden liggen; je krijgt al het gevoel dat je op de goede weg bent. Op het overloopje open je de deur en je stapt een ruime, helder verlichte kamer binnen met de meest fantastische, gietijzeren en oude apparaten. Dit is de werkruimte van Ab Alberts, boekbinder van de Abdij van Egmond. Zijn werktafel staat met de kopse kant bij het enige raam in de ruimte waar vandaan je tot de duinen kunt kijken. Wat een geweldige plek!

Ab is al meer dan 25 jaar boekbinder bij de abdij. Hij heeft in zijn werkzame leven 40 jaar bij de Uitkijkpost gewerkt (voor mensen uit Heiloo, Egmond en omstreken een begrip). Broeder Frans Berkelmans kwam toentertijd met het Benedictijns Tijdschrift bij de Uitkijkpost om er BT te laten drukken. Ab werkte daar als drukker en zetter en zodoende kwamen ze met elkaar in contact.

In de veertig jaar dat Ab als drukker en zetter werkte heeft hij veel veranderingen in de grafische techniek doorgemaakt. Eerst werkte hij als handzetter met loden letters die vanuit een letterbak op een regel geplaatst moesten worden. De losse lettertekens werden in reliëf en spiegelschrift op de zethaak gezet. Na het afdrukken werden alle letters weer stuk voor stuk teruggeplaatst in de letterbakken.

Vervolgens werkte hij met de Linotype. In deze machine zijn de functies van zetten en gieten verenigd. Op een Linotype wordt de tekst met behulp van een toetsenbord ingevoerd. Bij het aanslaan van een toets valt een matrijs met een letterteken uit een magazijn in een houder. Het loont de moeite deze machine op internet eens op te zoeken, wat een fantastische uitvinding voor die tijd!

Toen Ab met de VUT ging heeft hij bij het Nivon een boekbinderscursus gevolgd. De abdij zocht iemand die zich wilde ontfermen over de boeken die gerestaureerd moesten worden en Ab wilde die taak wel op zich nemen. Momenteel werkt hij een dag in de week in zijn prachtige werkruimte aan het restaureren van boeken, het inbinden van tijdschriften en het maken van boekomslagen. Ab vindt het fijn dat boeken die bijna uit elkaar vallen van ouderdom of door intensief gebruik, weer opgeknapt kunnen worden en bewaard blijven.

Hiervoor heeft hij allerlei prachtige apparaten tot zijn beschikking. Zo kan hij goudletters drukken op een linnen boekomslag; hij heeft een gietijzeren draaipers en er staat een enorme snijmachine (zie foto). Om deze snijmachine in deze werkkamer te kunnen installeren, moest er een hijskraan aan te pas komen en het dak van de abdij moest ervoor worden opengelegd (zoals ik me voorstel dat de vier mannen hun verlamde kameraad met draagbaar en al, door het dak heen, voor Jezus’ voeten werd neergelaten – Mc 2,4).

Ab is een geordend man. Alle materialen die hij nodig heeft liggen op een eigen plek. Achter zijn werktafel staat een stelling met dozen en op elke doos staat precies geschreven wat er in zit. Het werk van de boekbinder is ook precisiewerk, alles moet precies passen, er moet netjes gewerkt worden met lijm en andere materialen. Broeder Erik leert van Ab de kneepjes van het vak zodat dit prachtige ambacht nog lang blijft bestaan op de Abdij van Egmond.

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-Adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2024, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden