Oekraïense iconen

Icoon Heilige Drievuldigheid © Wikimedia

Icoon Heilige Drievuldigheid © Wikimedia

Sinds het begin van de Russische invasie en de oorlog in Oekraïne legt een Oekraïens kunstenaarspaar zich toe op het schilderen van iconen op munitiekisten. Zo scheppen wij leven uit de dood en geven we uitdrukking aan onze gemeenschappelijke droom van vrede in Oekraïne, zegt Oleksandr Klymenko. Iconen hoeven volgens hem niet alleen maar gebeurtenissen van tweeduizend jaar geleden te weerspiegelen. Ze kunnen net zo goed een echo zijn van de tragische gebeurtenissen van een moderne oorlog. Oleksandr Klymenko en zijn vrouw studeerden aan de Nationale Academie voor Schone Kunsten en Architectuur in Kiev. Ze komen allebei uit een artistieke familie en hebben ook altijd al willen schilderen. Tegelijk zijn zij ook actief als schrijver. Hij schrijft surrealistische teksten over de oorlog. Zij schrijft kinderboeken, werd daarvoor zowel nationaal als internationaal bekroond en is voorgedragen voor de BBC Book of the Year-lijst.

Bidden met kleuren

Iedereen die iconen schildert, zoekt een hechte band met God en wil zich als persoon verbeteren. Voor mij zijn iconen met religieus geïnspireerde, menselijke beelden van God de meest perfect geschilderde afbeeldingen, zegt Oleksandr Klymenko. Zijn vrouw Sonia Atlantova bestempelt iconen schilderen als bidden met kleuren. Zij herinnert eraan dat de Byzantijns-orthodoxe cultuur niet over het schilderen van iconen spreekt, maar dat iconen worden geschrevenhet is een vorm van hagiografie (beschrijving van heiligenlevens, redactie) als het ware 

Munitie en geweren

De iconen op munitiekisten zijn stille getuigen van de oorlog en symbolen van de overwinning van het leven op de dood. Ze zijn geschilderd op de houten onderdelen van militaire munitiekisten die soldaten op de slagvelden in Oekraïne hebben achtergelaten. Soms zijn de scharnieren nog te zien. Tegenwoordig gebruikt het paar ook almaar vaker deksels van kisten voor Russische geweren, achtergelaten aan het front door het leger van Poetin. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan een mobiel ziekenhuis. Op dit moment is dat een ziekenhuis in de buurt van Charkov, zegt Klymenko.

Bron: Domradio/KNA

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2024, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden