Nieuws uit de boekwinkel

Nieuws uit de boekwinkel juli 2024

 

Een heel bijzonder boek is Pennekinderen van Anne Frank, prachtig en met zorg uitgegeven!

 € 39.99

Anne Frank is vooral bekend geworden door het dagboek dat zij bijhield in het Achterhuis. Wat veel mensen niet weten, is dat Anne ook korte verhalen schreef. ‘M’n pennekinderen’ noemt ze die in haar dagboek. De verhalen variëren van gebeurtenissen in het Achterhuis tot sprookjes over feeën en kabouters en herinneringen aan haar schooltijd. Anne begint zelfs aan een roman, waarin ze het levensverhaal van haar vader verwerkt. Anne vond het jammer dat ze niet kon tekenen. Die taak hebben meer dan veertig topillustratoren uit de hele wereld op zich genomen. Bovendien gunnen ze ons een kijkje in hun belevingswereld en laten ons daarmee zien dat met creativiteit en inspiratie tegenslagen en obstakels kunnen worden overwonnen. Net als Anne, blijven zij geloven in een betere en vreedzame wereld. Deze unieke uitgave is een eerbetoon aan de talentvolle schrijfster Anne Frank.

 

Twee titels die gelijktijdig uitgekomen zijn en ook allebei zeer de moeite waard zijn:

Vanuit haar jarenlang leven met en bestuderen van de teksten van Dag Hammarskjöld, belicht Zuster Beatrijs Corveleyn in samenwerking met theoloog Kees G. Zwart een aantal belangrijke spirituele thema’s die Hammarskjölds denken en leven karakteriseren. Deze thema’s zijn vandaag de dag nog steeds actueel: vrede, leiderschap, natuur, mystiek, roeping, zinvol leven …. Hammarskjölds geschriften, vooral zijn beroemde Merkstenen, zijn hierbij hun leidraad.

€ 29,99

Henri Nouwen is al meer dan een kwart eeuw geleden overleden, maar zijn erfenis is nog steeds actueel, zo actueel dat er zelfs een nieuw boek van zijn hand verschijnt. Want in de laatste jaren van zijn leven, dat eindigde in 1996, was deze Nederlandse priester gefascineerd door de trapezeartiesten in het circus. Hij volgde hen in verschillende landen en bleef naar hen kijken. Hij schreef er hele dagboekteksten over vol. Die worden nu postuum gepubliceerd onder de titel De vlieger en de vanger. En zijn boodschap is troostend en bevrijdend: als je vliegt in het circus is dat alleen maar mogelijk omdat je gevangen wordt, als je vliegt in het leven en dreigt te vallen word je gevangen door de barmhartigheid van God. Henri Nouwen behoort tot de meest gelezen spirituele schrijvers, met wereldwijd miljoenen lezers. Hij is geliefd vanwege de manier waarop hij woorden geeft aan een authentiek geloof.

 

€ 22.99

 

Michiel Oosschot heeft en boek  gelezen.

De levenswijsheid van Roek Lips

Roek Lips was netmanager bij de NPO, is nu journalist, schrijver en motivator. Na het overlijden van zijn zoon Job heeft hij eerst met de dood van zijn kind leren leven. Moest hij opnieuw plezier vinden in dat leven. Vervolgens kwam hij tot de conclusie dat zijn werk niet meer zijn bestemming was. Hij is ernaar gaan streven meer zichzelf te worden, minder doen alsof, ervoor zorgen dat er overeenstemming bestaat in denken, voelen en handelen. In een interview in Trouw formuleert hij dat als hard werken.

‘Wie kies je om te zijn’ en ‘De wereld dat ben jij’

Een paar jaar geleden vindt hij zichzelf in zijn online platform Nieuwe Leiders (www.nieuweleiders.nl). Hij vraagt zich af hoe we onze weg vinden in een wereld die in crisis en verwarring is? Hoe gaan we om met de toegenomen onzekerheid? Waar vinden we moed en vertrouwen om verder te gaan en hoe blijven we op koers?

Op zoek naar inzichten en houvast sprak hij met vele, wetenschappers, kunstenaars, denkers en anderen – allen met een bijzondere levenservaring. Van alle interviews krijgen zo’n negentig een plaats in de bundels ‘Wie kies je om te zijn’ (2021) en ‘De wereld dat ben jij’ (2023). Een belangrijk houvast lijkt te zijn dat ondanks alles wat op je pad komt, er altijd een moment is waarop je een keuze kunt maken.

Ik noem – willekeurig – enkele namen van de geïnterviewden: Joke Hermsen, Marli Huijer, Reinbert de Leeuw, zuster Inge Ebbeskotte (provinciaal overste franciscanessen), Wiebe Draijer, Marjolein Moorman en Paul van Geest. Niet willekeurig noem ik ook ‘onze’ abt Thijs Ketelaars. Trefwoorden van de abt, die Vrienden van de Abdij bekend zullen voorkomen zijn: stilte, tijd en ruimte, luisteren, overgave, je laten raken, aandacht en het leven samen leven.

‘Dit kan ook een goede tijd zijn’

Het drukbezette leven van Lips komt begin 2023 in één klap tot stilstand als hij een onverwachte diagnose krijgt: acute myeloïde leukemie. Hij heeft een stamceltransplantatie nodig. Zijn bewegingswereld is tot de kleinst mogelijke schaal teruggebracht. Alle gesprekken die Lips eerder voerde over de vraag wat er werkelijk toe doet krijgen nu een nieuwe betekenis. Ook nu – ondanks alle ellende – dient zich uiteindelijk inspiratie aan. En wordt de weg naar herstel gevonden.

Afgelopen juni verscheen Lips’ laatste bundel: ‘Dit kan ook een goede tijd zijn’. Een boek over zijn eigen leven in een tijd waarin niets meer zeker is. Zijn levenswijsheid biedt in donkere tijden energie, hoop en troost. Veelvuldig verwijst hij naar zijn correspondentie met abt Thijs Ketelaars, hopende dat de heilzame stilte haar werk kan doen. Ook lectio divina helpt Lips hierbij. Hij doet dit aan de hand van de bundel ‘De monastieke tuin’,  samengesteld door de Laura van Abt Poimên (uitgave van Lannoo) die de abt hem heeft gestuurd.

Lips heeft met zijn ziekte zeer diep gebogen om uiteindelijk weer op te staan. Hoe dieper de buiging, hoe moeilijker het opstaan. Het is hem gelukt. En dat hij weer goed staat, kan ook blijken uit zijn goed gevulde agenda op zijn site (https://www.nieuweleiders.nl/agenda/). Roek Lips verdient een groot publiek.

Michiel Oosschot

23,99

23,99

Volgend artikel Bekijk het overzicht
Gastenverblijf
Een plaats van gebed en ontmoeting, van rust en stilte, waar iedereen zich thuis mag voelen en op adem mag komen.
Meer informatie