Column

H E I L I G E   W I N K E L

Een poosje geleden stopte er een busje op het parkeerterrein. De meeste passagiers bleken een handicap te hebben. Gelukkig hebben wij een winkel waar voor rolstoelen en scootmobielen voldoende ruimte is. Een meisje met het syndroom van Down stapte als eerste naar binnen en riep; “Mijn moeder is morgen jarig weet jij iets leuks voor haar als cadeau?”.

“Waar houdt ze van?” wilde ik weten.

“Van heel veel dingen!” werd mij verzekerd.

Toevallig hebben wij in de winkel ‘heel veel dingen’ dus ik raadde haar aan rond te kijken. Ze bleef staan voor de vitrine met sierraden.

“Zoiets zou ze mooi vinden!” zei ze en wees naar een gouden kettinkje met een kruisje eraan.

“Dat is best wel duur hoor” waarschuwde ik haar.

“Dit is dus niet genoeg?” vroeg ze en haalde een briefje van tien euro tevoorschijn.

Nee helaas zou ze veel meer kwijt zijn.

“Maar misschien houdt ze van lekkere zeep?” stelde ik voor en nam haar mee naar de afdeling waar goedkopere cadeaus stonden. Resultaat: Ik heb een stuk lavendel zeep ingepakt met mooi papier dat versierd met gouden krullinten en dát goud was gratis. Daarna een jongen in een rolstoel voor de toonbank.

“Verkopen jullie ook alcoholvrij bier?”

Ik schudde mijn hoofd.

“Wat is dit voor winkel?” riep hij nijdig.

Meteen was daar weer het meisje.
“Jeroen!” waarschuwde ze. “Dit is een heilige winkel dus er wordt niet geschreeuwd en niemand wordt hier boos of kwaad!”

Ik moet dikwijls aan deze uitleg denken als er soms klanten zijn die kritiek hebben en dit luidkeels verkondigen; “Wat zijn jullie kazen duur!”

Of iemand die even wachten moest; “Zo’n grote winkel en dan maar één kassa” mopperde de man. “Bij de DEKA hebben ze er drie!!!!”

Op zulke momenten heb ik zin om te zeggen “Ga dan winkelen bij de DEKA!” Ik probeer dan echter aan mooie dingen te denken en mijn chakra op naastenliefde te zetten. Dus niet meteen gaan slaan maar diep Tibetaans ademhalen en alles verwerken.

Dat lukt nog niet zo goed want ik ben geen heilige en kan mij soms ergeren aan anderen.

Ik moet echter niet vergeten dat die ‘anderen’ verschillende opvoedingen en achtergronden hebben. Dus iedere keer als ik onderweg ben naar ‘mijn heilige winkel’ neem ik mij voor wat geduldiger te zijn.

Adriana Madderom.

Volgend artikel Bekijk het overzicht
Gastenverblijf
Een plaats van gebed en ontmoeting, van rust en stilte, waar iedereen zich thuis mag voelen en op adem mag komen.
Meer informatie