Column

V O G E L H U I S J E

In de winkel verkopen wij o.a. onze eigen kaarsen, bieren, kazen, mosterd, honing en jam. Maar niet alleen dat, ook een insectenhotel of een vogelhuisje en alles handgemaakt. Bovendien vind ik zelf dat onze ‘vogelhuisjes ’ meer lijken op een ‘vogelvilla’. Van binnen heerlijk ruim, de muren wit en het dak rood. Wat een luxe!

Ik moest daaraan denken toen ik begin maart vanuit mijn slaapkamerraam ontdekte dat twee eksters bezig waren met het bouwen van een nest. Eigenlijk ben ik geen fan van deze vogels want ze gedragen zich nogal agressief tegenover soortgenoten. Hun manier van ‘praten’ met elkaar klinkt ook niet echt gezellig. Net alsof ze steeds ruzie hebben. Toch vond ik het interessant om te zien dat er hard gewerkt werd. Dikwijls werden er door manlief grote takken ingevlogen. Volgens mij kreeg hij dan commentaar: “Kon je niet iets kleiners vinden?”

Want wat een gedoe om zo’n tak op de juiste plek te krijgen. Een mens die niet kan klussen noemen wij iemand met twee linkerhanden. Maar zelfs dát hebben vogels niet. Ik heb met bewondering gekeken hoe er met alles gemanoeuvreerd werd.

Op internet las ik dat eksters de bodem van hun woning met iets zachts zoals bladeren bedekken en ook dat ze gek zijn op ‘bling-bling’. Heb daarna op mijn balkon over de nog lege bloempotten houtwol verdeeld met daarop wat zilverkleurige knopen. De volgende dag was alles weg.

In Mattheüs 6 kunnen wij lezen: ‘Maak je geen zorgen over wat je zult eten of drinken, noch over je lichaam en wat je zult aantrekken. Kijk naar de vogels, ze zaaien niet en maaien niet en vullen geen voorraadschuren. Toch zorgt Uw hemelse Vader ervoor dat ze eten hebben’. Maar ondertussen zitten diezelfde vogels heus niet met de vleugels over elkaar te niksen.

Graag wil ik hier aan toevoegen: ‘Kijk naar de mensen. Ze zaaien weinig en maaien teveel’.

Wij zijn slim genoeg om karretjes te laten landen op Mars maar vullen ondertussen onze voorraadschuren met: Aanzien, macht en vooral geld.

Wat ik ook ontdekte op internet was dat eksters de ingang van hun nest altijd op het zuidwesten bouwen. En inderdaad, ondanks het feit dat er ondertussen ook een ‘dak’ op hun nest zat, kon ik zien dat de ingang precies op de juiste plek zat.

Ik zou mijn ‘vogelburen’ graag één van onze ‘villa’s’ aan willen bieden. Maar waarschijnlijk zou ik dan te horen krijgen. “ Veel te klein heb je niet iets groters?”

Adriana Madderom

Volgend artikel Bekijk het overzicht
Gastenverblijf
Een plaats van gebed en ontmoeting, van rust en stilte, waar iedereen zich thuis mag voelen en op adem mag komen.
Meer informatie