Beter een goede buur…

Dit bekende gezegde vind je terug in Spreuken 27:10, uitgedrukt met de woorden: ‘Beter is een gebuer die naby is, dan een broeder die verre is’ (in de vertaling van de Statenbijbel). Je hebt meer aan een vriend in de buurt dan aan familie ver weg. Een van die buurvrienden van de abdij van Egmond is de gemeenschap van de Corneliuskerk in Limmen. Het is nog maar goed drie jaar geleden dat op 3 mei 2018 Limmen ongewild het landelijke nieuws kleurde door een uitslaande brand in het dak van de kerk waardoor grote schade werd aangericht. Maar gelukkig werd de wederopbouw snel mogelijk door de enorme inzet en gulle gaven van de parochianen.

Zondag 20 september, lezen we in het kerkblad ‘Rond De Limmer Toren’, was het een heugelijke dag voor de geloofsgemeenschap. Na ruim 2 jaar kon de parochiegemeenschap weer samenkomen in hun vertrouwde ruimte. En wat zag de ruimte rond het liturgisch centrum er prachtig uit.

Wie hier alles over kan vertellen is mevrouw Riet Bloedjes, koster in de Cornelius en sinds een paar jaar tevens vrijwilliger in het atelier van de kaarsenmakerij in de Benedictushof. We laten haar graag aan het woord:

“Dat koster werk vind ik mooi werk. Het is een uitdaging om alles in en rond de vieringen in de kerk zo goed mogelijk op rolletjes te laten verlopen. Een half uur van tevoren wil ik alles op orde hebben en klaar zijn voor de viering, want er komt altijd op het laatste moment wel weer wat tussen.”

“Er is een tijd van vóór de brand en een tijd van na de brand”, valt Riet meteen met de deur in huis. Zo’n brand betekent natuurlijk een ramp voor de plaatselijke gemeenschap en voor de koster extra veel werk. Het komt dan aan op improviseren want niets is meer als vanouds. Bovendien kwamen daar nog eens de coronaregels bovenop. “Ik kreeg hulp van vele mensen, zoals voor de zaterdagviering in de PKN kerk.”
De protestantse kerk van Limmen heeft lange tijd op genereuze wijze gastvrijheid verleend aan hun katholieke buren zodat het gewone kerkelijke leven toch doorgang kon vinden.
“Om 16.00 uur ombouwen voor de gezinsviering, meditatieve- of woord- en communiedienst. Na de viering alles weer in de auto laden, zoals opstandingsicoon, bijbel, schaal, wierook, enz.… En zondagmorgen om 09.00 uur met Bert naar de Heeren van Limmen (voormalig Parochiehuis St. Maarten en thans partycentrum in het centrum van Limmen) aan de overkant om de zaal in orde te maken, stoelen klaar te zetten, icoon een plaatsje te geven voor de viering van 10.00 uur.
Samen was het ons een sport om 10 over half 10 nog even een bakkie koffie te doen. Daarna de klok aan zetten en dan was het altijd weer een verrassing hoeveel mensen er kwamen. Op het laatste moment nog stoelen aanslepen, maar het kwam altijd goed!!!”

Riet is een enthousiaste verteller, zeker ook wanneer zij verhaalt over haar vrijwilligerswerk in de abdij van Egmond. “Door de bestelling voor de kerk (hosties, kaarsen e.d.) kwam ik in de abdijwinkel terecht. Ik heb bewondering voor de vrijwilligers en vaste krachten die hier enorm veel werk verrichten”. Riet werd aangestoken door de bedrijvigheid, met name in de kaarsenmakerij. Zij vroeg zich af of het niet wat voor haar was per slot van rekening is zij erg creatief met penseel en kwast. Spontaan solliciteerde zij naar een functie in het atelier van de kaarsenmakerij. “Hierdoor ben ik in het atelier applicaties gaan schilderen onder leiding van chef Patrick. Nu ben ik ook tuinkaarsen aan het beschilderen met bijenwas, met behulp van een klein strijkijzertje. Dat is ook leuk om te doen. En voor de kerst ben ik een kerstgroep aan het beschilderen. Ik verveel me nooit en doe alles met veel plezier!”

Tot zover deze kennismaking met de zeer actieve duizendpoot Riet Bloedjes, koster in de Cornelius en zeer gewaardeerde vrijwilliger in de kaarsenmakerij van de abdij van Egmond. Voor meer informatie over de H. Cornelius Parochie te Limmen www.corneliuskerk-limmen.nl.

Als u onze ‘goede buur’ Riet een keer in actie wilt zien als koster moet u gewoon een keer een viering bijwonen in de prachtig herstelde Corneliuskerk en wanneer u een rondleiding boekt in de abdijwinkel van Egmond komt u haar misschien tegen gewapend met penseel en gekleed in haar artistieke kunstschilders outfit.

Volgend artikel Bekijk het overzicht
Gastenverblijf
Een plaats van gebed en ontmoeting, van rust en stilte, waar iedereen zich thuis mag voelen en op adem mag komen.
Meer informatie