Expositie Gobelins Jo-Anna Meijer

Vanaf oktober is er weer een nieuwe expositie te bewonderen in de Benedictushof. Gobelinwever Jo-Anna Meijer stelt er tot en met januari 2022 haar kunstwerken tentoon. Ook neemt zij een weefgetouw mee en zal elke week wel een keer ‘live’ aanwezig zijn om de kunst van het weven fysiek te demonstreren aan de bezoekers. U zult versteld staan van de prachtige afbeeldingen, zowel figuratief als abstract, en de bijzondere techniek die hieraan ten grondslag ligt.

Haar belangstelling voor weven  is ontstaan nadat zij had leren spinnen op het oude spinnewiel dat in het ouderlijk huis stond. Dat spinnewiel hadden haar ouders in 1927 bij hun huwelijk cadeau gekregen. Haar moeder vond het echter een sta-in-de-weg en toen Jo-Anna  in 1944 werd geboren te  Bergen (NH), was het allang verdwenen naar de zolder. 

Jo-Anna was een jaar of 14 toen haar vader ontdekte dat er houtworm zat in een van de poten en haalde het spinnewiel naar beneden om het te behandelen. De nieuwsgierige Jo-Anna wilde zo graag weten hoe zo’n ding werkte…….. een Tante, die veel gesponnen had in de oorlog, heeft het haar tenslotte geleerd. Vanaf dat moment heeft zij een fascinatie voor alles dat met handspinnen te maken had en met de gesponnen wol breide Jo-Anna aanvankelijk alleen.

In 1962 ging zij de opleiding Kunstnaaldwerk en Stofversieren volgen, aanvankelijk weefde ze stoffen, later maakte zij ook vrij weefwerk (wandkleden).  Vanaf 1994 heeft Jo-Anna zich gespecialiseerd in het weven van gobelin volgens de klassieke methode, het zogenaamde legwerk.

Zij weeft op een gobelin getouw (Haute-Lisse) en heeft hiervoor vier jaar les genomen bij Iet Meurer, een klassieke gobelinwever in Haarlem.
Het mooie en boeiende aan deze vorm van weven is dat er met garens een soort ‘schilderen’ mogelijk is.

Iedere wever heeft een zogenaamd weversmerk dat in het werk wordt geweven als een soort handtekening. Het wevers merk van Jo-Anna bestaat uit de letter R met rechts er boven het Romeinse cijfer II. Gobelin weven is erg arbeidsintensief, afhankelijk van de grootte van een kleed duurt het soms langer dan een jaar eer het werkstuk klaar is.
Voor meer informatie over haar werk: www.atelierdesloep.nl.

In dezelfde periode dat Jo-Anna Meijer haar werk exposeert is in de abdijwinkel en de Benedictushof ook de jaarlijkse kerstmarkt te bezoeken.
De openingstijden van de Benedictushof zijn op dinsdag tot en met zaterdag van 10:30 uur tot 16:30 uur.
En zoals gewoonlijk: De koffie staat klaar!

Volgend artikel Bekijk het overzicht
Gastenverblijf
Een plaats van gebed en ontmoeting, van rust en stilte, waar iedereen zich thuis mag voelen en op adem mag komen.
Meer informatie