In stilte en vertrouwen

(foto Armando Jongejan)

Nadat we in de maand mei onze oudste medebroeder Cor Dekker uit handen moesten geven, vierden we deze maand de uitvaart van onze broeder Simon Laoût. Vele decennia een steunpilaar van onze gemeenschap en voor vele gasten en dorpsgenoten het gezicht van de abdij. Vriendelijk en attent, dat waren de woorden die in de condoleances als een soort refrein terugkeerden. En iedereen, medebroeder en buitenstaander kan dat alleen maar beamen.

Terwijl ik deze woorden schrijf is het de eerste verjaardag van mijn abtszegening. Een jaar waarin ik mij door de medebroeders zeer gesteund en gedragen heb gevoeld op de weg die wij samengaan. Maar ook een jaar waarin drie broeders hun aardse levensreis hebben voltooid. Broeder Frans Melkert, broeder Cor Dekker en nu broeder Simon Laoût. Ieder met een eigen gezicht en een eigen inbreng in de communiteit. Laten we hopen en bidden dat hun plaats niet leeg blijft zodat de lofzang en de gastvrijheid hier in Egmond doorgang mag vinden.

De maand juni is vanouds een maand van feesten voor de monniken. Sint Jan de Doper, 24 juni, Sint Adelbert, patroon van de abdij, 25 juni en Petrus en Paulus, pijlers van de kerk, 29 juni. Het feest van Adelbert vieren we gewoonlijk tweemaal. Op de dag zelf in de communiteit en op de zondag erna op de Adelbertakker met de parochie en de pelgrims. Daar wordt door velen naar uitgezien. Vorig jaar kon het niet doorgaan vanwege corona en we hoopten dat het dit jaar anders zou zijn. Maar helaas, ook dit jaar moeten de plannen weer opgeborgen worden, de regelgeving staat het niet toe.  Wie in de gelegenheid is kan op 25 juni de eucharistie volgen via de livestream en het is niet verboden om alleen of met een kleine groep op de Adelbertakker in de stilte of het ruisen van de wind te luisteren naar de roep van het eigen hart om met moed de levensreis te vervolgen.

Abt Thijs Ketelaars

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2024, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden