08
apr 2024

Periode

maandag, 08-04-2024

Tijd

10:30 - 16:30

Locatie

Benedictushof

Docent

Esther Kouw en broeder Geerard Labeur

Prijzen

€ 75

Vol

Geen kaarten meer beschikbaar

Van je hoofd naar je hart, eendaagse retraite

Hoe kunnen we in deze tijd van prikkels en informatie toch nog inspiratie vinden en leerling zijn? In de geest van St. Benedictus staan we deze dag stil bij meditatief lezen en de stilte. We oefenen met korte oude teksten door ze te lezen in slow-motion, onder een boom of door woorden weg te strepen. De teksten zullen gaan over de stilte en ons hart. Zo hopen we dubbel zo veel te oefenen om van ons hoofd naar het hart af te dalen.

Monastieke begrippen: Lectio Divina, Scriptorium, Leegte, Balans, Wederkerigheid.

Deze cursus maakt deel uit van : Oefenschool van St. Benedictus: een serie eendaagse retraites waarbij we, geïnspireerd door St. Benedictus, oefenen in het mens zijn. Verdeeld over het jaar zijn er een aantal dagen met thema’s zoals: je eigen levensregel schrijven, van het hoofd naar het hart en het ritme van het lijf en stilte.

Esther Kouw en Broeder Geerard nemen jullie stap voor stap mee om je uit te dagen even los te komen van de hectiek van alledag, te vertragen en bewuster te worden van jezelf en je omgeving. Ideaal voor wie eens een dag klooster wil uitproberen of verdieping zoeken.

De dag duurt van 10.30 uur tot 16.30 uur en is inclusief koffie/thee en een kloosterlunch.

 

Over de docent

Esther Kouw en broeder Geerard Labeur

  • Esther Kouw: Ik ben geboren in Opperdoes, Noord-Holland in 1976. Ik ben getrouwd en moeder van een zoon en een dochter. Mijn achtergrond is sociaal pedagogisch hulpverlener, maar sinds enige jaren werk ik als coördinator van een buurthuiskamer te Alkmaar. Ik ben een aantal jaar geleden, na een aantal ingrijpende gebeurtenissen, op zoek gegaan naar meer rust en ritme in mijn leven. Ik kwam uit nieuwsgierigheid een dienst bijwonen in de Abdij te Egmond. Het voelde alsof ik thuiskwam op een plek waar ik nog nooit was geweest. Ik kwam in het klooster o.a. in contact met de stilte, deze stilte was confronterend en helend tegelijkertijd. Sindsdien bezoek ik met enige regelmaat kloosters. Graag breng ik mensen op een laagdrempelige manier in contact met de kloosterspiritualiteit. Wat houdt deze levenshouding in? Hoe pas je dit toe in je eigen dagelijkse leven? Naast kloosterretraites bied ik ook individuele retraites aan in mijn retraitehuisje te Opperdoes. (www.leven-vanuit-rust.nl). In april 2021 kwam mijn boek ’Rust, ritme, ruimte - leren van de Benedictijn’ uit. Dit is te koop in de abdijwinkel.
  • broeder Geerard is broeder van de abdij van Egmond en begeleidt regelmatig groepen door de abdijtuinen op zoek naar stilte en natuur.
Gerelateerde cursussen
13
jun 2024
Retraites
€ 360
14:30 - 15:00
docent: Esther Kouw

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2024, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden