Spreuk van de dagWanneer wij ons van buitenaf iets opleggen, kost dat ons kracht. Onze eigen bron echter schenkt ons kracht. meer info...
headerheaderheader
Overlay
Naar de webshopInschrijven voor de nieuwsbrief
Sint-Adelbertabdij
Abdij van Egmond

Geschiedenis

Abdij
De geschiedenis van de Sint-Adelbertabdij van middeleeuwen tot nu.
De Egmondse abdij werd aan het begin van de 10de eeuw gesticht, door graaf Dirk I. Aanvankelijk liet hij vrouwen voor het zieleheil van de grafelijke familie bidden. Rond 950 werden de vrouwen verplaatst naar Bennebroek, en kwamen er monniken uit Gent, mannen dus, om Gods lof te zingen. Van deze stichting getuigt een miniatuur uit een tiende-eeuws evangelie-handschrift, nu in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. We horen vervolgens niet veel van de abdij, tot aan het einde van de 11de eeuw. Dan blijkt er een scriptorium te zijn, waar handschriften worden gekopieerd, maar waar ook nieuwe boeken worden geschreven. Een van de belangrijkste geschiedenisboeken van de Middeleeuwen, de Egmondse annalen, werd rond 1100 te Egmond samengesteld. Ook andere belangrijke geschiedbronnen zijn ons dankzij de monniken van de Egmondse Abdij overgeleverd. De middeleeuwse geschiedenis van de Abdij eindigt in 1573, wanneer de Geuzen de abdij in brand steken.Nog eeuwenlang staan de ruïnes van de Abdijkerk en de ernaast gelegen Buurkerk in de velden bij Egmond. In 1800 worden ook deze laatste herinneringen wegens bouwvalligheid gesloopt.
Abdij
Moderne geschiedenis
In de 20ste eeuw werd het klooster herbouwd. Op 23 augustus 1935 werd de Priorij van St.-Adelbert door monniken uit Oosterhout opnieuw bevolkt. In 1950 volgde de verheffing tot abdij, in het inmiddels aanzienlijk uitgebreide gebouw. In 1945 werd gestart met het maken van kaarsen. Zo konden de monniken in hun levensonderhoud voorzien.</p><p>Aanvankelijk werden er alleen maar kerkkaarsen gemaakt, maar langzaam groeide de productie uit tot een breed assortiment. Nu zijn er kaarsen voor tal van gelegenheden. Sinds enkele jaren huisvest de kaarsenfabriek ook een pottenbakkersatelier. Het succes van de kaarsen- en keramiekfabriek leidde tot de uitbreiding van de activiteiten met een monastieke winkel, een religieuze boekhandel, een museum en een tentoonstellingsruimte, waar regelmatig exposities worden gehouden.
Abdij van Egmond • Abdijlaan 26 • 1935 BH Egmond-Binnen
design: Buro aan Zee | realisatie: Gorter Advisie
Spreuk van de dag (13-02-2016)
"Wanneer wij ons van buitenaf iets opleggen, kost dat ons kracht. Onze eigen bron echter schenkt ons kracht."
Toelichting bij deze spreuk van de dag:
Op het midden van de dag beveelt de Regel van Benedictus aan om psalm 119 te bidden. Dat is een psalm die je woorden in de mond legt als: ik wil uw verbondseisen trouw zijn, ik wil uw wetten naleven. Wanneer we die bidden als eisen die God ons van buitenaf stelt, dan wordt het leven alleen maar zwaarder. dat kan niet de bedoeling zijn. De verbondseisen en wetten van God komen we na door trouw te zijn aan het weten van ons hart, aan de diepste roepstem in ons binnenste. Daarmee op vaste momenten van de dag opnieuw verbinden zorgt ervoor dat we bezield blijven en kracht ontvangen.