Reclamebord voor de Abdij

Langs de Vennewatersweg staat ter hoogte van de Benedictushof sinds jaar en dag een groot reclamebord dat gewag maakt van het abdijcomplex dat men passeert. Het is ook een uitnodiging de abdij met haar vele bezienswaardigheden en attracties te bezoeken. Het bord was de laatste tijd sterk verweerd en beslist geen uitnodigend object meer om de mooie abdij te bezoeken. Dat viel ook onze dorpsgenoot Jesse van Dijl op, iedere dag als hij van en naar zijn werk fietste…

Jesse van Dijl


Als we Linkedin raadplegen lezen we dat Jesse van Dijl als professie Conservator Beeldcollecties is bij het Regionaal Archief Alkmaar: “Als gevolg van mijn professionele werkzaamheden heb ik sinds de fantastische jaren negentig van de vorige eeuw, een schat aan kennis en ervaring opgebouwd met betrekking tot alles wat met historisch beeldmateriaal in de breedste zin van het woord te maken heeft. Tegelijkertijd kan ik die kennis en ervaring op een toegankelijke wijze en, niet onbelangrijk, met een vleugje gepaste humor enthousiasmerend overbrengen op diverse soorten publiek. Dit, in combinatie met mijn aangeboren nieuwsgierigheid en interesse voor geschiedenis in het algemeen en voor oude techniek in het bijzonder, zorgt ervoor dat ik bescheiden durf te stellen, mede gebaseerd op uitspraken van anderen, dat ik een aardige specialist in het prachtige vakgebied van de beeldconservator begin te worden”.
Daarnaast is Jesse een begenadigd decoratie schilder, penseelschrijver en illustrator van boekjes, huwelijks-, geboortekaartjes en menu’s. Hij vervaardigt voorstellingen in (water)verf op wanden, met bijvoorbeeld typische reclameletters en –figuren en hij is bekwaam in marmer- en houtimitatie met olieverf en doet (zoals hij het zelf omschrijft) aan sierschrijverij.
Jesse doet nog veel meer dat past binnen deze artistieke manier van teken- en schilderwerk.

Atelier PepperPaint


Jesse, kun je ons vertellen hoe je zover gekomen bent een nieuw reclameboord voor de abdij te ontwerpen en schilderen? Het lijkt geïnspireerd door de architectuur van het abdijgebouw ‘de Amsterdamse Schoolstijl’. Kun je ons hier iets meer over vertellen?
Jesse:Het oude bord was inderdaad toe aan vervanging en het leek me een aardig idee om hier een bord te mogen plaatsen dat met de hand was geschilderd. Zo langs de kant van de Vennewatersweg een ‘Eyecatcher’ plaatsen is natuurlijk een aantrekkelijk idee. Veel mensen zullen het bij het passeren kunnen zien en lezen. Precies de bedoeling van zo’n bord. Het huidige Abdijcomplex is vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd. In een typische stijl voor die tijd waarover veel valt te vertellen. In diezelfde tijd werd er tevens veel gebruik gemaakt van een bepaald lettertype dat wordt toegeschreven aan de Amsterdamse School. De zogenoemde “Heineken’s Brouwerij letter” uit onze hoofdstad. Ik vond dat wel wat bij elkaar horen en vandaar mijn keuze. En het is ook gewoon een prachtig lettertype; duidelijk, sterk, stoer, bekend en passend bij baksteen”.

Tot zover Jesse zelf aan het woord. De monniken zijn onze beroemde en zeer creatieve dorpsgenoot zeer erkentelijk dat hij het gehele object de abdij heeft geschonken en daarom past hier een welgemeend DANK JE WEL! Het mooiste compliment voor de kunstenaar zijn de vele positieve reacties van de klanten en gasten die de Benedictushof bezoeken.
Het atelier van Jesse van Dijl PepperPaint is te vinden aan de Peperstraat 11, 1935 BD in Egmond-Binnen, https://pepperpaint.com/

Volgend artikel Bekijk het overzicht
Gastenverblijf
Een plaats van gebed en ontmoeting, van rust en stilte, waar iedereen zich thuis mag voelen en op adem mag komen.
Meer informatie