Nieuws

Concert: Die Sieben Letzten Worte

Vertolking van ‘Die Sieben Letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’ van Joseph Haydn. Concert in de Abdijkerk van Egmond op zaterdag  16 maart 2024 om 14.30 uur door Peter Koetsveld – Klarinet.

Ook dit jaar gaat de Veenendaalse klarinettist Peter Koetsveld (1961) op tournee met ‘Die Sieben Letzten Worte’ van Haydn. In de barre begindagen van de corona heeft hij dit beroemde Passiewerk voor klarinetkwartet gearrangeerd en opgenomen. Koetsveld heeft zelf alle stemmen ingespeeld op band (met Bes-, A- en basklarinet). De opname en mixage waren in handen van Animato Music Productions. Met deze toonband is hij reeds twee jaar op tournee geweest.

Haydn schreef de oorspronkelijke orkest versie in opdracht van de bisschop van Cádiz in Spanje voor de ‘Tres Horas’, de herdenking van Christus’ lijden en sterven om 12 uur ’s middags op Goede Vrijdag. Oorspronkelijk werden de kruiswoorden met korte uitleg door de priester uitgesproken gevolgd door stilte en de instrumentale vertolking van één van de kruiswoorden, curieus uitmondend in de vertolking van de aardbeving als genoemd in het Mattheus evangelie.

Compositie en setting werden meteen zeer populair, zodat één jaar na het uitkomen in 1786 van de orkestversie reeds de strijkkwartet versie ontstond van de hand van Haydn zelf.

Het is deze strijkkwartet versie die Koetsveld heeft gearrangeerd voor klarinetkwartet en opgenomen en uitgebracht heeft en een live vertolking speelt in de Abdij van Egmond

 

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2024, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden