Geen producten in de winkelwagen.

Nieuws

Dag-retraite met Benoît Standaert

Op vrijdag 26 augustus geeft de bekende benedictijn Benoît Standaert een retraite rond Maria, Jozef en het Kind. De dag begint om 10.30 uur en zal duren tot 16.00 uur.
De retraite geeft hij op basis van zijn nieuwe boek ‘Neem het Kind en zijn Moeder, de engel, Jozef en Maria of het prille begin van het oude Jezusverhaal’. Zijn eigen spiritualiteit begint altijd weer bij het Jezusverhaal, dus ook bij zijn ouders, Jozef en Maria. Hij deelt dit verhaal met blijdschap omdat het in deze tijd van verschillende crises perspectief geeft aan ons allen. Zo is het prille begin van het oude Jezusverhaal elke keer ook weer de start van het geloof voor ieder van ons.
Op deze dag is het mogelijk om 9.30 uur naar de eucharistieviering in de abdijkerk te gaan, om 12.30 uur de middagdienst bij te wonen en de dag af te sluiten met de vespers om 17.00 uur. Om 13.00 uur is er een lunch voor de deelnemers in Benedictushof .

Kaars beschilderen

Een kaars beschilderen is een plezierige activiteit waarbij u uw creativiteit kwijt kunt. Voor u zelf is het leuk om een kaars te maken, maar ook om cadeau te geven. Ervaring is niet nodig, u kunt uw eigen ontwerp schilderen, maar we hebben ook voorbeelden om te gebruiken. U wordt hierin begeleid.

 

Kaars beschilderen

Een kaars beschilderen is een plezierige activiteit waarbij u uw creativiteit kwijt kunt. Voor u zelf is het leuk om een kaars te maken, maar ook om cadeau te geven. Ervaring is niet nodig, u kunt uw eigen ontwerp schilderen, maar we hebben ook voorbeelden om te gebruiken. U wordt hierin begeleid.

 

Icoonschilderweek mei 2022

De icoonschilderweek heeft weer een plek in ons bezinningsaanbod!

Iconen zijn inmiddels niet meer alleen in Oost- en Zuid-Europa populair, ook in het Westen groeit de belangstelling. De monniken van de abdij van Egmond hebben reeds lange tijd een grote voorliefde voor deze kunstvorm en verschillende broeders waren en zijn er zeer bedreven in. Ook zijn de broeders altijd in contact geweest met icoonschilders van over de hele wereld en werden geregeld iconen exposities georganiseerd.

In deze cursusweek krijgt u de kans uw eigen icoon te schilderen. Iconen worden geschilderd volgens vaststaande regels ten aanzien van onder meer de personages, de kleuren, de kleding en de houding. U behoeft geen enkele schilderervaring te hebben om toch een icoon te kunnen maken. U wordt begeleid bij elk onderdeel. Hoewel het niet in de eerste plaats gaat om het eindresultaat – de weg ernaartoe is van groter belang – zult u verrast zijn over de icoon die met u mee naar huis neemt. Op de laatste dag van de retraite worden alle gemaakte iconen ingezegend door de abt tijdens de middagdienst van de monniken.

Dat het schilderen een kunst is weten we wel, maar de Orthodoxe veelzijdige kunst omvat ook zingen in een heel specifieke meditatieve manier. We nodigen u uit tijdens de schildercursus een nieuwe belevenis te ervaren in de mystieke wereld van de Byzantijnse muziek (Griekse orthodoxe liederen en hun traditie). Let op: zang-ervaring is niet nodig. De cursus is niet voor professioneel zingen bedoeld maar als verdieping van de ervaring van het iconen schilderen. De zang instructie worden gegeven door Aleksan Chobanov,

Tijdens 5-daagse retraite logeert u op basis van volpension in een eenpersoonskamer in het gastenhuis van de abdij en leeft u mee met de broeders.

(materialenpakket met geprepareerde plank en pigmenten + 40 euro)

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2022, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden