1100 jaar Monastiek leven in Egmond.

Een jubileumjaar begint!!!
Dit jaar is het op 15 juni precies 1100 jaar geleden dat het gebeente van de Heilige Adelbert vanuit zijn grafkapel werd overgebracht naar het kleine houten klooster van zusters dat door Graaf Dirk I gebouwd was op een van zijn landgoederen. Dit was op de plaats van de huidige Abdij.

Activiteiten rondom 1100 jaar Monastiek leven in Egmond.

Sint Adelbert is rond 690 in deze streek gekomen met Sint Willibrord om hier het geloof te verkondigen. Terwijl Willibrord de Nederlanden doortrok is Adelbert al snel gesetteld in het Kennemerland. Hij was een echte Pastor voor de dorpelingen en is ook altijd in Egmond en Heiloo gebleven. Hij leefde het geloof letterlijk voor. Toen hij stierf in 740 werd Adelbert begraven te midden van zijn mensen en zijn graf is ook altijd in ere gehouden.
Rond 920 stond er een klein klooster op ongeveer 1 kilometer afstand van het graf van Adelbert. In dit klooster, dat was gesticht door Dirk I Graaf van Holland, en werd bewoond door zusters, werd gebeden voor de stichters.

Een van de zusters, Wilfsit genaamd, kreeg omtrent 922 tot drie keer toe een visioen van een man die haar vroeg om zijn gebeente op te graven en het over te brengen naar het klooster. Na de Graaf en de Bisschop van Utrecht geïnformeerd te hebben werd op 15 juni 922 het graf van Adelbert geopend om zijn lichaam naar het klooster over te brengen. In het levensverhaal van Sint Adelbert dat in opdracht van de Aartsbisschop van Trier, een zoon van Graaf Dirk II, op schrift werd gesteld lezen wij het volgende;

“Bij die gelegenheid is er onder de grafkist een bron gevonden met wonderlijk helder en doorzichtig water, die tot op de huidige dag het vermogen heeft behouden velen te genezen die de hoop eigenlijk al hadden opgegeven. En toen men ook de kist hadden geopend, kon men zien dat de wade waarin het heilige lichaam was gewikkeld niet was aangetast door enig bederf en verrotting: hieruit bleek de levenskracht van de overledene”

Zo werd het lichaam van Sint Adelbert overgebracht naar het klooster van de zusters en daar in de kapel geplaatst.

Deze gebeurtenis is dit jaar dus 1100 jaar geleden. En om dit te gedenken, en te vieren natuurlijk, zullen er dit jaar enkele momenten zijn waarbij wij als communiteit stil zullen staan bij deze feestelijke gebeurtenissen.

Activiteiten rondom 1100 jaar Monastiek leven in Egmond.

 

Volgend artikel Bekijk het overzicht
Agenda
3 Activiteiten
Bekijk alle
Gastenverblijf
Een plaats van gebed en ontmoeting, van rust en stilte, waar iedereen zich thuis mag voelen en op adem mag komen.
Meer informatie