Een merkwaardige familie

Op 2 februari hield Paus Franciscus een homilie over het geduld van Simeon en Hannah. Zijn overdenking stond in het teken van het religieuze leven. Na afloop had hij nog een kort woord dat bij de broeders een brede glimlach teweegbracht. Lees hier de tekst:

 

Een merkwaardige familie.

“We zijn met weinig: deze Covid zet ons in de hoek, maar we dragen dit met geduld. Het vereiste geduld. En ga door, met ons leven aan de Heer aan te bieden.

Die jonge kloosterzuster die net het noviciaat was binnengekomen was blij … Ze vond een oude, goede, heilige medezuster … “Hoe gaat het, zuster?” – “O, dit is hier de hemel, moeder!”, zegt de jonge novice. “Wacht maar: er komt nog een vagevuur”. Het godgewijde leven, het gemeenschapsleven: er is een vagevuur, en het vergt geduld om het te dragen.

Ik zou twee dingen willen vernoemen die kunnen helpen: ontsnap alsjeblieft aan het geklets. Wat het gemeenschapsleven doodt, is gebabbel, geklets. Roddel niet over anderen. “Maar het is niet gemakkelijk, pater, want soms gaat dit naar je hart!”. Ja, het raakt je hart: dat komt uit jaloezie, het komt uit zoveel hoofdzonden die we in onze binnenkant hebben. Ren weg. ‘Maar vertel eens, pater, bestaat er daarvoor niet een medicijn? Gebed, goedheid…? ”. Ja, er is een medicijn die je zelf kunt samenstellen: bijt op je tong. Voordat je over anderen gaat roddelen, bijt je op je tong zodat je tong opzwelt en je hierdoor niet in staat bent te spreken. Je kunt niet praten als je ziek bent. Alsjeblieft, vermijd het geklets dat de gemeenschap vernietigt!

En dan nog iets dat ik je in het gemeenschapsleven aanbeveel: er zijn veel dingen die niet altijd goed zijn, bij de overste, bij de raad, de consultoren, bij die en bij die andere … We hebben altijd dingen die we niet prettig vinden, toch? Verlies alstublieft je gevoel voor humor niet: dit helpt ons veel vooruit. Het is anti-geklets: weten hoe je om jezelf, om situaties, zelfs om anderen moet lachen – met een goed hart – maar verlies het gevoel voor humor niet. En ontsnap aan het geklets. Wat ik je aanbeveel, is om zo te zeggen een advies dat niet al te administratief is, maar wel erg menselijk. Dit advies is: menselijk geduld te beoefenen. Roddel nooit over anderen: bijt op je tong. Verlies ook je gevoel voor humor niet: het zal ons veel helpen.

Bedankt voor wat je doet, bedankt voor het getuigenis. Dankjewel, heel erg bedankt voor je moeilijkheden, voor hoe je ze uitvoert en voor de grote pijn voor roepingen die niet komen. Kom op, moed: de Heer is groter, de Heer houdt van ons. Laten we de Heer achterna gaan! ”

Lees hier de hele homilie over het geduld van Simeon en Hannah

 

De  broeders wensen u veel goeds & inspiratie toe!!

Volgend artikel Bekijk het overzicht
Gastenverblijf
Een plaats van gebed en ontmoeting, van rust en stilte, waar iedereen zich thuis mag voelen en op adem mag komen.
Meer informatie