Sint-Adelbertabdij
Abdij van Egmond

Winkel / Boeken

Boekengids mei 2019

Eggobrief 16 mei 2019

Voorgaande EggobriefAbdijwinkel

In de abdijwinkel vindt u naast kaarsen en de vele religieuze artikelen ook producten gemaakt door de broeders van de abdij zelf; o.a. ambachtelijke dompelkaarsen uit de kaarsenmakerij en mosterd, kruidenoliën en kruidenazijn met ingrediënten uit de kloostertuin. Naast de waren uit eigen abdij verkopen we ook lekkernijen en verzorgingsproducten van kloosters uit binnen- en buitenland. We hebben een groot assortiment boeken over theologie, filosofie, kunst en poëzie. Ook kunt u bij ons terecht voor een rozenkrans of Mariabeeld.

Ambachtelijke kaarsen

Sinds 1945 is ‘de kaarsenfabriek van de paters’ in Egmond een begrip. De kaarsenmakerij wordt door monniken, medewerkers en vrijwilligers bemand. Wij maken op ambachtelijke wijze unieke abdij kaarsen voor uw doop, huwelijk, jubileum, verjaardag, of begrafenis. Ook het personifiëren van kaarsen hoort tot de ambacht. Ieder jaar wordt een nieuwe Paaskaars ontworpen. Ook de ontwerpen van Allerzielen-, Advent- en Kerstkaarsen is van de hand van de broeders. 
Wilt u uw ambachtelijke kaars voor een bijzondere gelegenheid laten beschilderen met uw persoonlijke tekst? Margreet Wanst, een alfabetische duizendpoot met een liefde voor kalligrafie, schildert graag uw tekst op de kaars.

Abdijkaas

Broeder Thijs ontwikkelde samen met de lokale kaasboerderij De Franschman twee unieke kazen die exclusief in de abdijwinkel verkocht worden: abdijkaas met mosterd-peper en de honingklaver abdijkaas. De koeien lopen in de zomerperiode 24 uur per dag buiten, dat proeft u terug in onze heerlijke kaas!
De kazen worden op ambachtelijke wijze geproduceerd. Net als het maken van kaarsen en bier, past het maken van kaas in de kloosterregel van Sint Benedictus, die veel waarde hecht aan de handenarbeid.

Abdijbier

De speciaal-bieren van Sancti Adalberti worden ambachtelijk gebrouwen met granen van biologische teelt. Toevoeging van lindebloesem zorgt voor een eigen karakter en een heerlijke geur. Sancti Adalberti is geënt met het water uit de bron op de Adelbertusakker in Egmond-Binnen. Het bier wordt door Brouwerij Egmond gebrouwen in licentie met de abdij.

Mosterd, olie, honing & azijn

Ingrediënten uit de eigen kloostertuin zijn de basis van de abdijproducten die gemaakt worden. Zo zijn kruidenoliën en kruidenazijn gemaakt van de verschillende kruiden uit de tuin afhankelijk van het seizoenaanbod. Het assortiment wisselt daarom regelmatig. In veel kloostertuinen zijn van oudsher bijenkorven te vinden. De bijen leverden honing, helende propolis en bijenwas voor kaarsen. Ook de Abdij van Egmond heeft nog zijn eigen bijenvolk. De abdijhoning is afkomstig van de bijen uit onze abdijtuin.

Keramiek

In opdracht van de abdij ontwierp keramist Olav Slingerland een serie bijzondere kandelaars, speciaal voor de ambachtelijke kegelkaars die in eigen huis wordt gemaakt. Hij liet zich inspireren door de vormentaal van de abdij en het bijenvolk dat op de abdij verblijft. Keramiek van Olav Slingerland kenmerkt zich door organische vormen die hij combineert met industriële details. Hiermee creëert hij verrassende contrasten in zijn werk. Keramiek van Olav Slingerland is geïnspireerd op het leven, in de breedste zin van het woord. Olav Slingerland studeerde aan de Design Academy Eindhoven, waar hij kennis maakte met het keramische proces. Tijdens zijn opleiding werd hij steeds enthousiaster over het gieten van klei. Deze gietklei techniek maakte het mogelijk om zijn eigen vormenrichting te kiezen.


Gerelateerde documenten (PDF)

Een (gratis) reader voor deze documenten kunt u hier downloaden.