Sint-Adelbertabdij
Abdij van Egmond

Abdijwinkel

Klooster!

Een glossy over het religieuze leven verschijnt op 20 mei.
In Egmond presenteert Leo Fijen deze bijzondere glossy. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn op zaterdag 20 mei om 11.00 uur in de Abdijwinkel.

Onze nieuwe koers: Terug naar meer stilte

Stilte en spiritualiteit worden het hoofdaanbod van de gastvrijheid die de Abdij de komende tijd aan haar bezoekers wil bieden. Dit brengt met zich mee dat we de openingstijden van de winkel en het museum met ingang van 3 april 2017 wijzigen en het restaurant sluiten.

Gewijzigde openingstijden winkel en museum:
Dinsdag t/m zaterdag: geopend van 12:00 tot 16:30 uur
Abdijrestaurant gesloten.
Op feestdagen is de abdijwinkel gesloten.

Terug naar meer stilte met dierbare ontmoetingen
Wat komen mensen zoeken bij de abdij? Minstens drie waarden: stilte, inspiratie, gebed. Dat de Abdij een plek is die verbindt met de oude geschiedenis van Holland spreekt ook erg aan. Het museum, maar ook de omgeving maken dat tastbaar. Natuur, cultuur en religie vullen elkaar aan.

Waar elders veel kloosters bij gebrek aan roepingen sluiten, mag onze abdijgemeenschap zich verheugen over aanwas. Het noviciaat telt momenteel weer een groep nieuwe jonge broeders. Die verjonging maakt het mogelijk om de kaarsenmakerij en winkel beter bij het kloosterleven te laten aansluiten. De kaarsenmakerij en de winkel zullen weer worden geleid door een broeder. Abdij, winkel en kaarsenmakerij komen meer in elkaars verlengde te liggen en daarmee komt de Abdij (meer dan voorheen) terug bij haar waarden.

Wij blijven zo mogelijkheden scheppen voor dierbare ontmoetingen met broeders die aanwezig zijn. De positieve ontwikkelingen in de Abdij bieden een basis voor het vertrouwen om op zoek te kunnen gaan naar nieuwe wegen om het geloof en de waarden van het contemplatieve leven te delen, om te werken aan een nieuwe balans tussen ontmoeting en stilte. Stilte en spiritualiteit worden het hoofdaanbod van de gastvrijheid die de abdij de komende tijd aan haar bezoekers wil bieden.

En u kunt natuurlijk bij ons terecht voor een uitgebreid assortiment aan kaarsen, boeken en religieuze producten.

Rondleidingen en ons actuele cursusaanbod
De inlooprondleidingen vinden iedere zaterdag plaats om 14:00 uur. Ons actuele cursusaanbod vindt u op onze website onder bezinningsaanbod.

Abdijwinkel

In de abdijwinkel vindt u producten uit eigen abdij; ambachtelijke dompelkaarsen uit de kaarsenmakerij, heerlijke abdijkaas en natuurlijk abdijbier. Met ingrediënten uit onze kloostertuin maken we jam, mosterd en kruidenthee. De abdij heeft een eigen keramieklijn van prachtig vormgegeven kandelaars en schalen.
Naast de waren uit eigen abdij verkopen we ook lekkernijen en verzorgingsproducten van kloosters uit binnen- en buitenland. We hebben een groot assortiment boeken over theologie, filosofie, kunst en poëzie. Ook kunt u bij ons terecht voor een rozenkrans of Mariabeeld.


Met de abdijwinkel willen wij een brug slaan naar de wereld en een ontmoetingsplek creëren voor iedereen die op zoek is naar geestelijke verdieping. De Regel van Benedictus leert ons ‘dat de monniken moeten leven van het werk van hun handen’. In de abdijwinkel vindt u dan ook veel producten van onze hand.



Ambachtelijke kaarsen

Sinds 1945 is ‘de kaarsenfabriek van de paters’ in Egmond een begrip. De kaarsenmakerij wordt door monniken bemand. Wij maken op ambachtelijke wijze unieke abdijkaarsen voor uw doop, huwelijk, jubileum, verjaardag, of begrafenis. Ook het personifiëren van kaarsen hoort tot de ambacht. Voor de paaskaarsen wordt ieder jaar een nieuw ontwerp ontwikkeld door één van onze medebroeders. 

Wilt u uw ambachtelijke kaars voor een bijzondere gelegenheid laten beschilderen met uw persoonlijke tekst? Margreet Wanst, een alfabetische duizendpoot met een liefde voor kalligrafie, schildert graag uw tekst op de kaars.



Abdijkaas

Broeder Thijs ontwikkelde samen met de lokale kaasboerderij De Franschman twee unieke kazen die exclusief in de abdijwinkel verkocht worden: abdijkaas met mosterd-peper en de honingklaver abdijkaas. De koeien lopen in de zomerperiode 24 uur per dag buiten, dat proeft u terug in onze heerlijke kaas!

De kazen worden op ambachtelijke wijze geproduceerd. Net als het maken van kaarsen en bier, past het maken van kaas in de kloosterdoctrine van Sint Benedictus die veel waarde hecht aan de handenarbeid. Kaas maken is van oudsher echt ‘monnikenwerk’: het roeren van de melk, het versnijden van de wrongel en het wassen van de wrongel werd allemaal met de hand gedaan. 



Abdijbier

De speciaalbieren van Sancti Adalberti worden ambachtelijk gebrouwen met granen van biologische teelt. Toevoeging van lindebloesem zorgt voor een eigen karakter en een heerlijke geur.

Sancti Adalberti is geënt met het water uit de bron op de Adelbertusakker in Egmond-Binnen. Het bier wordt door Brouwerij Egmond gebrouwen in licentie met de abdij. 

Jam, mosterd, olie & azijn

Ingrediënten uit de eigen kloostertuin zijn de basis van de abdijproducten die door broeder Steve gemaakt worden. Hij ontwikkelde de speciale olijfolie en kruidenazijn. Ook de jam wordt door broeder Steve gemaakt. Afhankelijk van het seizoensaanbod gebruikt broeder Steve steeds andere ingrediënten, het assortiment wisselt daarom regelmatig.
 In veel kloostertuinen zijn van oudsher bijenkorven te vinden. De bijen leverden honing, helende propolis en bijenwas voor kaarsen. Ook de Abdij van Egmond heeft nog zijn eigen bijenvolk. De abdijhoning is afkomstig van de bijen uit onze abdijtuin.

Keramiek
In opdracht van de abdij ontwierp keramist Olav Slingerland een serie bijzondere kandelaars, speciaal voor de ambachtelijke kegelkaars die in eigen huis wordt gemaakt. Hij liet zich inspireren door de vormentaal van de abdij en het bijenvolk dat op de abdij verblijft.

Keramiek van Olav Slingerland kenmerkt zich door organische vormen die hij combineert met industriële details. Hiermee creëert hij verrassende contrasten in zijn werk. Keramiek van Olav Slingerland is geïnspireerd op het leven, in de breedste zin van het woord. Olav Slingerland studeerde aan de Design Academy Eindhoven, waar hij kennis maakte met het keramische proces. Tijdens zijn opleiding werd hij steeds enthousiaster over het gieten van klei. Deze gietklei techniek maakte het mogelijk om zijn eigen vormenrichting te kiezen.

De agenda met aankomende activiteiten vindt u in de rechterkolom op deze pagina. De complete agenda vindt u helemaal onderaan. 

Gerelateerde documenten (PDF)

Een (gratis) reader voor deze documenten kunt u hier downloaden.