40 spreuken voor 40 dagen
In deze 40 dagen delen de broeders iedere dag een nieuwe spreuk om op te kauwen. Uiteraard kun je ook samen met iemand of als groep de spreuk overdenken. Onderaan staan wat tips voor het lezen van deze spreuken uit de woestijn. Het schilderij is van François Mes OSB en heeft de titel Elisa.
40. Iemand zei tegen abt Johannes de Pers: “Wij hebben ons zoveel inspanning getroost voor het Rijk der hemelen, zullen we het nu ook beërven?” En de oudvader sprak: “Ik voor mij geloof het Jeruzalem daarboven te beërven, waarvan beschreven staat dat het in de hemelen is. Getrouw immers is Hij die de belofte deed. En waarom zou ik dat niet geloven? Gastvrij ben ik geweest als Abraham, zachtmoedig als Mozes, heilig als Aäron, geduldig als Job, nederig als David, woestijnbewoner als Johannes, treurend als Jeremia, leraar als Paulus, trouw als Petrus, wijs als Salomo en nu geloof ik als de moordenaar dat Hij, die me dat heeft geschonken uit eigen goedheid me ook het Koninkrijk zal verlenen”.
[Johannes de Pers 4]
Toegift: Abt Longinus zei: “Zoals een dode niet eet, zo kan een nederige niemand veroordelen, al ziet hij hem afgoden vereren.
[Nau 559]
Tips bij het lezen van woestijnvadersspreuken:
- Wees open en geduldig, deze spreuken geven hun geheimen niet snel prijs (net als mensen)
- Lees de tekst nauwkeurig; wie spreekt met wie? Wat schuilt er mogelijk achter de vraag? Wat gebeurt er, wat ligt er tussen vraag en antwoord?
- Wie ben jij in de tekst? Wat raakt, irriteert, bevreemd of verwondert je?
- Welke hedendaagse vragen of ervaringen worden in de tekst aangeraakt? Is er een verband met je persoonlijk leven? (leg niet te snel verbanden, blijf kritisch)
- Wat heeft de tekst je te zeggen? Waartoe zet die je aan?
PAX!