Nieuws

Van je hoofd naar je hart, eendaagse retraite

Hoe kunnen we in deze tijd van prikkels en informatie toch nog inspiratie vinden en leerling zijn? In de geest van St. Benedictus staan we deze dag stil bij meditatief lezen en de stilte. We oefenen met korte oude teksten door ze te lezen in slow-motion, onder een boom of door woorden weg te strepen. De teksten zullen gaan over de stilte en ons hart. Zo hopen we dubbel zo veel te oefenen om van ons hoofd naar het hart af te dalen.

Monastieke begrippen: Lectio Divina, Scriptorium, Leegte, Balans, Wederkerigheid.

Deze cursus maakt deel uit van : Oefenschool van St. Benedictus: een serie eendaagse retraites waarbij we, geïnspireerd door St. Benedictus, oefenen in het mens zijn. Verdeeld over het jaar zijn er een aantal dagen met thema’s zoals: je eigen levensregel schrijven, van het hoofd naar het hart en het ritme van het lijf en stilte.

Esther Kouw en Broeder Geerard nemen jullie stap voor stap mee om je uit te dagen even los te komen van de hectiek van alledag, te vertragen en bewuster te worden van jezelf en je omgeving. Ideaal voor wie eens een dag klooster wil uitproberen of verdieping zoeken.

De dag duurt van 10.30 uur tot 16.30 uur en is inclusief koffie/thee en een kloosterlunch.

 

Excultet, Dat juiche!

Kom in de veertigdagentijd  naar de abdij en maak  een natuurlijk en duurzaam paasjubelarrangement!

Aan de hand van het Excultet, de Paasjubelzang, maken we ons eigen verhaal over nacht, duister en licht. In de ochtend maken we o.l.v. Tini Brugge een wandeling door de abdijtuin en verzamelen aan de hand van ons verhaal groene materialen. We verdiepen ons in de symboliek op weg naar Pasen en maken zo ons eigen verhaal. Na de middagdienst en een lunch gaan we aan de slag met een persoonlijk groen en duurzaam arrangement dat u mee naar huis neemt en daar het verlossingsverhaal verder vertelt.

Deelname is inclusief abdijlunch, koffie en thee.

 

Levensregel – Eendaagse retraite

Schrijf je eigen leefregel! Op maandag 22 januari organiseert de Abdij samen met Esther Kouw een eendaagse retraite. Voor iedereen die zoekt naar meer balans, stilte of verdieping gaan we aan de slag met stilte, levensvragen en ruimte. We putten inspiratie uit de kloostertradities en gaan zo op zoek naar levensregels. Esther Kouw en Broeder Geerard nemen jullie stap voor stap mee om de uitdaging van stilte en verdieping aan te gaan. Zo hopen we dat je aan het einde van de dag een mooie levensregel hebt die je kunt gaan uitproberen.

De dag duurt van 10.30 uur tot 16.30 uur en is inclusief koffie/thee en een kloosterlunch.

 

Levensregel voor beginners

‘Levensregel voor beginners‘ is de titel van het meest verkochte boek van Wil Derkse. Daar begon het 30 jaar geleden mee voor deze oblaat van de Benedictijner st. Willibrordsabdij in Doetinchem. Op vrijdag 26 januari 2024, bijna drie decennia later, vertelt hij wat de regel van Benedictus hem heeft geleerd en ook wat de beginners hem hebben meegegeven. Wat zou hij zoveel jaar later anders formuleren of wat hij zou toevoegen? Het wordt een interactieve dag in ons Benedictushof: In de ochtend is Wil Derkse aan het woord, in de middag gaat iedereen zelf aan het werk.

Deze dag in inclusief lunch, koffie en thee.

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2024, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden