Palmzondag

Wij beginnen hier vanmorgen de viering van de Goede Week. En aan de spits daarvan staat Palmzondag. Een dag met twee gezichten. Bij de intocht in Jeruzalem horen wij de menigte juichen. Vol verwachting klinkt het ‘Hosanna in de den hoge”. Maar straks horen wij tijdens de passie “kruisig hem’. Dat is een draai van 180 graden. Hoe is het mogelijk dat mensen zo snel als een blad aan de boom omdraaien? Zo ging het toen. Maar gaat het er in onze wereld anders aan toe?  Hoe komt dat? Welke krachten of machten zijn daar aan het werk? Wie of wat brengt ons daartoe?

Maar buiten die velen die hosanna roepen zijn er twee figuren die op hun pad blijven. Het is Jezus en het is het ezelsveulen. Dat laatste schreeuwt niet, het loopt niet uit de pas, maar het is gehoorzaam en draagt Jezus stil op zijn rug. Dat ezelsveulen ontlokte Augustinus in een preek het volgende commentaar. “Herinnert u zich dat ezeltje dat naar Hem werd gebracht? Dat zijn wij, niemand hoeft zich daarvoor te generen. Laat de Heer maar op ons zitten en ons roepen waarheen Hij wil. Wij zijn zijn lastdier; wij zijn op weg naar Jeruzalem. Met Hem op de rug ervaren wij geen last, maar verlichting. Met Hem als gids verdwalen wij niet: wij gaan naar Hem, wij gaan door Hem, wij gaan niet ten onder.” (Preek 189,4 slot)

Laten wij dat woord van Augustinus deze dagen in ons hart bewaren en overwegen; dat wij de stille nederigheid van het ezelsveulen tot de onze maken en wij de koning volgen die niet op een paard kwam, met macht en geweld, maar zachtmoedig en nederig van hart. Dan ligt ondanks alle duisternis en dood de morgen van Pasen in het verschiet.

Abt Thijs Ketelaars

 

 

Afbeelding: Julia  Stankova

Volgend artikel Bekijk het overzicht
Gastenverblijf
Een plaats van gebed en ontmoeting, van rust en stilte, waar iedereen zich thuis mag voelen en op adem mag komen.
Meer informatie