De waarheid is zo weerloos als een pasgeboren mensenkind’. Die zin is afkomstig uit het toneelstuk ‘De droom der gevangenen’ van Christopher Fry. Zo ’n vijftig jaar geleden voerden wij als jonge monniken dat toneelstuk op en sindsdien heeft die zin mij nooit meer verlaten.
Ik schrijf dit op 25 maart op het hoogfeest van de aankondiging van de Heer, precies 9 maanden voor Kerstmis. Maar tegelijk zijn we nog maar een paar dagen verwijderd van de Goede Week. En op dit moment werpt die zin voor mij een helder licht over het hele leven van Jezus. Van zijn geboorte af tot aan zijn dood stond het leven van dit mensenkind bloot aan de dreiging van de dood. Nauwelijks geboren had Herodes het al op hem begrepen, want hij zag in het kind een aanslag op zijn macht. En zo ging het door tot het einde toe. De personen wisselden af en toe, maar steeds waren er figuren die het op Jezus begrepen hadden, want hun macht kwam in het geding. Macht, geen waarheid. En het verhaal is met Jezus dood niet afgelopen, het gaat voort tot op deze dag. ‘De waarheid is zo weerloos als een pasgeboren mensenkind’.
Je zou de moed kunnen verliezen bij het zien van zoveel lijden en onrecht. Maar het verhaal eindigt niet bij de dood. Die bedreigde waarheid zal als een vogel ontsnappen aan de het net van de vogelaar. Het laatste woord zal juist als het eerste woord een scheppend woord van God zijn. Hij zal dat mensenkind dat zijn Naam heeft hooggehouden bevrijden uit de muil van de dood en hem thuisbrengen. Zo hopen en geloven wij en in dat geloven worden wij geroepen zelf ook de waarheid hoog te houden door de kwetsbaarheid van elk mensenkind te eerbiedigen in Gods Naam. Gaan we zo de komende week de weg met de Heer opdat het aanschijn der aarde mag worden vernieuwd.
Abt Thijs Ketelaars