Poustinia: Benedictijnse Adventretraite

Hoop in verwarrende tijden.

In de huidige cultuur, waarin het Kerstfeest een belangrijke plaats inneemt, lijkt er haast geen tijd meer voor een voorbereidende bezinning. De kerstsfeer en de romantiek vullen de lucht al vanaf begin november op het gevaar af dat het feest zelf geen echt hoogtepunt meer kan zijn.

Toch voelen velen aan dat de eigenlijke reden om met Kerst feest te vieren vraagt om een bezinning. Als het grote verhaal van het Eerste en Tweede verbond niet meer met aandacht overwogen wordt, dreigen mooie woorden over de “Heer die is gekomen” vaag en misschien zelfs leeg en vreemd te worden.  Dan vervluchtigt ook de reden om het feest van Kerst met aandacht en hoopvol te vieren.

De Benedictijnse gemeenschap Poustinia-online wil een hulp zijn om in de Advent aan de hand van lezingen het “waarom” en “hoe” van Zijn unieke komen midden in onze geschiedenis en in ons eigen leven te volgen.

De retraite bieden we aan volgens de methode van de Benedictijnse oefeningen door Anselm Grün. Dit houdt in dat we met drie wegen werken: Reflectie over het Bijbelgedeelte, vragen om uit te wisselen en afsluiting met een ritueel.

Het verstaan van het Woord van God groeit nooit in isolement, vertrouwvolle dialoog met andere toehoorders van het Woord is nodig.

Werkwijze:

We maken een keuze uit de teksten van de week, na de Bijbeluitleg is er een uitwisseling met vragen, gevolgd door stilte en een ritueel, die ons wil binnenvoeren in de hoopvolle zin, die de komst van de Heer aan ons concrete leven in deze angstige tijd geeft.

Een overzicht van de lezingen zal worden toegestuurd na aanmelding.

Begeleiding: Janneke Krijger en Roel van der Voort

Datum:          1, 8, 15 en 22 december 2023

Tijdstip:         10.30 uur – 12.00 uur

Aanmelding: www.poustinia-online.nl

Volgend artikel Bekijk het overzicht
Agenda
3 Activiteiten
Bekijk alle
Gastenverblijf
Een plaats van gebed en ontmoeting, van rust en stilte, waar iedereen zich thuis mag voelen en op adem mag komen.
Meer informatie