Een nieuw begin

Abt Thijs

We zijn een nieuw jaar begonnen. De eerste maand is al een heel eind gevorderd. Maar zijn we het nieuwe jaar ook in nieuwheid van leven begonnen of gaan we op de oude voet voort? We hadden toch het verlangen dat het anders zou worden en dan hebben we het niet alleen over het corona virus.

Een nieuw jaar, een nieuw begin, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig, zowel in het eigen kleine bestaan als in de grote verbanden, nationaal en internationaal. Wij monniken leggen ons speciaal toe op de zoektocht van het eigen hart, maar dat wil niet zeggen dat de grote wereld buiten ons blikveld valt. Al wat er in die grote wereld omgaat, laat ook monniken niet onverschillig. Het is immers Gods wereld en het zijn allemaal Gods mensen. Vader Benedictus spreekt in zijn proloog over het verruimen van het hart en de biograaf van Benedictus, paus Gregorius, geeft ons dat prachtige visioen, waar Benedictus de hele wereld als in één zonnestraal samengevat, voor ogen ziet[1].

Nieuwheid van leven, we willen het misschien wel, maar de oude adam blijft trekken en doet maar moeilijk afstand van vermeende rechten en voorrechten. Willen we toch voortgang maken, dan is er niet alleen volgehouden toeleg nodig, maar ook een kompas dat de richting aangeeft.

Toeleg, de oude monniken noemde het ascese. Die term was afkomstig uit de sportwereld. En iedereen wist toen en nu dat je bij de Olympische spelen enkel kunt winnen als je veel en lang oefent. Dat geldt ook voor de innerlijke mens. Blokkades en vooroordelen opruimen in je hart is iets van lange adem en steeds weer opnieuw beginnen.

Maar die toeleg heeft een kompas nodig, anders spannen we ons in voor nutteloze zaken of fake nieuws. Beschikken wij over een goed kompas of zijn we dat kwijt geraakt? Soms lijkt het daar wel op, als je ziet wat mensen allemaal geloven en waar ze achteraan lopen. Laten we eens zoeken tussen de schatten van onze traditie.

Hoe zou onze wereld en onze eigen ziel er op het eind van dit jaar uitzien als we het aloude woord uit het evangelie als kompas zouden nemen: ‘ Alles wat gij wilt dat de mensen voor u doen, doet dat ook voor hen.’ [2]

Voeg daarbij een moment van stilte, elke dag, een oefening om het kompas te lezen of we nog op koers liggen.  De wereld zal er door veranderen, allen ten goede.

[1] Paus Gregorius: Het leven van Benedictus.  hfdst. 34

[2] Mt. 7,12.

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2024, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden