17
jun 2023

Periode

zaterdag, 17-06-2023

Tijd

13:30 - 16:00

Locatie

Benedictushof en Abdijkerk

Docent

Klaas Touwen  en Gerda van de Haar

Prijzen

€ 10

Aantal open plekken

26
Inschrijven

Overvloedig leven diep in de woestijn

Op zaterdag 17 juni 2023 vindt een symposium plaats in de Abdij van Egmond over het driedelige boek In wind en vuur van Willem Barnard, dat op 23 april 2023 in de Utrechtse oudkatholieke kathedraal werd gepresenteerd.

In In wind en vuur komt de schat van 350 liederen samen, de teksten worden uitgebreid toegelicht. Mede door Barnards liederen- en schriftuitleg hebben de kerken een stille revolutie in hun liturgie doorgemaakt. In wind en vuur is een monument: het toont de kracht van Barnards teksten en het maakt Barnards liederen toegankelijk voor zingen, bidden of mediteren. Om, zoals Barnard het zelf zei, geloof diep te inhaleren, liefst over de longen.

Klaas Touwen en Gerda van de Haar, als kernredacteuren van het Barnardproject, geven een toelichting over de liederen in getijdenvieringen en de liedpoëzie.

     
Klaas Touwen                Gerda van de Haar

Willem Barnard (1920-2010), ook bekend als Guillaume van der Graft, is de belangrijkste kerklieddichter van de twintigste eeuw. In het Nederlands taalgebied is hij volop te vinden in protestantse en katholieke liedbundels. Voor Barnard vormden poëzie, liturgie en theologie een eenheid.


Willem Barnard (1920-2010)

Programma
13.30                    inloop koffie/thee in de Benedictushof,
14.15                    symposium/lezing, in de Abdijkerk
15.00                    einde lezing en zang en samenzang met de abdijcantor
15.30                    drankje/hapje in de Benedictushof, boekverkoop

Om 17:00 uur is het mogelijk om de Vespers in de Abdijkerk bij te wonen.

 

Over de docent

Klaas Touwen  en Gerda van de Haar

  • • Klaas Touwen is theoloog en Barnarddeskundige. Hij is voorzitter van de ‘Commissie Oecumenisch Leesrooster van de Raad van Kerken in Nederland’ en eindredacteur van het rooms-katholieke Tijdschrift voor Verkondiging. Bovendien is hij protestants predikant. Klaas Touwen maakt deel uit van de kernredactie van het Barnardproject In wind en vuur. • Gerda van de Haar is neerlandica en Barnarddeskundige. Ze was (hoofd)redacteur van het naslagwerk De Bijbel cultureel. Gerda van de Haar nam het initiatief voor In wind en vuur. Ze is projectleider ervan en maakt deel uit van de kernredactie. Volgend jaar hoopt ze te promoveren op het werk van Marcel Möring.
Gerelateerde cursussen

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2023, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden