04
apr 2020

Periode

zaterdag, 04-04-2020

Tijd

14:00 - 16:00

Locatie

Abdijwinkel van Egmond, Jeroenzaal. Vennewatersweg 27a 1935 BH Egmond-Binnen

Docent

drs. Mieke Kock-Rademakers

Prijzen

€ 95

Vol

Geen kaarten meer beschikbaar

Liber Scivias, een spirituele leergang Copy

Hildegard van Bingen (1098-1179) leidde als Benedictines aanvankelijk een verborgen leven tot ze in 1141 in een visioen Gods boodschap ontving: ‘ontsluit de kluis der mysteriën’ en ‘zeg en schrijf wat ik je zeg’. Dit was voor haar het begin van haar eerste visioenentrilogie Liber Scivias, ‘Het boek Ken de wegen’, over de pelgrimstocht van de ziel. In deze trilogie treedt Hildegard niet alleen aan de dag als mystica, theoloog, filosoof, magistra van haar eigen kloosterzusters, maar ook als strijdbare, gezaghebbende vrouw.

In zes bijeenkomsten wordt telkens na een korte inleiding een bepaald visioen besproken, samen met de daarbij horende miniatuur. Zo is het mogelijk om inzicht te krijgen in het totaalconcept van Hildegards trilogie. Tijdens de daaropvolgende gezamenlijke lezing zal aandacht worden besteed aan de zgn. lectio divina, een middeleeuwse en monastieke leeswijze, die zich voltrekt van lectio (lezing hardop) naar ruminatio (innerlijke verwerking), naar sapientia (ervaren van de innerlijke betekenis in het dagelijks leven).

Een wekelijkse leergang van 7 maart 2020 t/m 11 april 2020
De cursisten nemen deel aan alle zes leergangen, kosten voor het geheel is € 95

Over de docent

drs. Mieke Kock-Rademakers

  • Mieke Kock-Rademakers (1944) is classicus, filosoof en vertaler. Zij studeerde klassieke talen te Nijmegen (1962 - 1967) met als doctoraalscriptie: ‘Griekse leenwoorden in de brieven van Seneca, over de invloed van het Griekse denken’, zoals dat zich weerspiegelt in Seneca’s taal. Ook voltooide zij de studie wijsbegeerte te Nijmegen (1997 - 2005) met als doctoraalscriptie: ‘Heideggers Lehre von der Wahrheit, een denkend gesprek’. Vanuit de hermeneutische benadering bestudeerde zij Heideggers vertaling van ‘De grotvergelijking’ van Plato, zijn opvatting van vertalen en zijn grondvraag: ‘moet de metafysica als afgedaan worden beschouwd?’. Zij was docent klassieke talen (1968-2004).
Gerelateerde cursussen

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2020, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden