02
apr 2020

Periode

donderdag, 02-04-2020

Tijd

14:00 - 16:00

Locatie

Abdijwinkel van Egmond, Egbertzaal. Vennewatersweg 27a 1935 BH Egmond-Binnen

Docent

Jos de Heer

Prijzen

€ 12.50

Aantal open plekken

17
Inschrijven

In het voetspoor van de kloosterling

Van de kartuizer monnik Guigo ll weten we dat hij van 1174 tot 1180 de negende prior van het klooster ‘La Grande Chartreuse’ in Grenoble is geweest en schrijver van ‘De Ladder van de Kloosterlingen’ (Scala Claustralium). Hij schetst daarin een weg naar de vereniging met God, een verlangen dat van alle tijden is. In de bijbelse Jakobsladder, die hemel en aarde verbindt, ziet Guigo vier treden: lezing, meditatie, gebed en contemplatie. Hij noemt die Lectio Divina, een biddende manier van bijbellezen, die God intiem nabij brengt.

Jos de Heer (1954), gespecialiseerd in het Nieuwe Testament en kenner van de spiritualiteit van de Lectio Divina, maakte een nieuwe vertaling (met zorgvuldige uitleg) van Guigo’s wonderschone geschrift. Op donderdag 2 april 2020 houdt hij hierover een lezing.
“Back to basics” is hierachter de gedachte om mensen die een spiritueel of meditatief leven willen leiden te verlokken het eeuwenoude spoor van de kloosterling te gaan en de Bijbel daarbij te betrekken”, aldus De Heer.

Over de docent

Jos de Heer

  • Theoloog Jos de Heer is predikant van de protestantse gemeente in Zaltbommel.
Gerelateerde cursussen

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2020, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden