Geen producten in de winkelwagen.

09
mei 2022

Periode

maandag, 09-05-2022 - 13-05-2022

Tijd

14:00 - 14:00

Locatie

Gastenhuis Abdij van Egmond

Docent

Martin Mandaliev

Prijzen

€ 550

Vol

Geen kaarten meer beschikbaar

Icoonschilderweek mei 2022

De icoonschilderweek heeft weer een plek in ons bezinningsaanbod!

Iconen zijn inmiddels niet meer alleen in Oost- en Zuid-Europa populair, ook in het Westen groeit de belangstelling. De monniken van de abdij van Egmond hebben reeds lange tijd een grote voorliefde voor deze kunstvorm en verschillende broeders waren en zijn er zeer bedreven in. Ook zijn de broeders altijd in contact geweest met icoonschilders van over de hele wereld en werden geregeld iconen exposities georganiseerd.

In deze cursusweek krijgt u de kans uw eigen icoon te schilderen. Iconen worden geschilderd volgens vaststaande regels ten aanzien van onder meer de personages, de kleuren, de kleding en de houding. U behoeft geen enkele schilderervaring te hebben om toch een icoon te kunnen maken. U wordt begeleid bij elk onderdeel. Hoewel het niet in de eerste plaats gaat om het eindresultaat – de weg ernaartoe is van groter belang – zult u verrast zijn over de icoon die met u mee naar huis neemt. Op de laatste dag van de retraite worden alle gemaakte iconen ingezegend door de abt tijdens de middagdienst van de monniken.

Dat het schilderen een kunst is weten we wel, maar de Orthodoxe veelzijdige kunst omvat ook zingen in een heel specifieke meditatieve manier. We nodigen u uit tijdens de schildercursus een nieuwe belevenis te ervaren in de mystieke wereld van de Byzantijnse muziek (Griekse orthodoxe liederen en hun traditie). Let op: zang-ervaring is niet nodig. De cursus is niet voor professioneel zingen bedoeld maar als verdieping van de ervaring van het iconen schilderen. De zang instructie worden gegeven door Aleksan Chobanov,

Tijdens 5-daagse retraite logeert u op basis van volpension in een eenpersoonskamer in het gastenhuis van de abdij en leeft u mee met de broeders.

(materialenpakket met geprepareerde plank en pigmenten + 40 euro)

Over de docent

Martin Mandaliev

  • Martin Mandaliev is geboren in Bulgarije en is in zijn familie de vierde generatie, die zich heeft bekwaamd in het schilderen en restaureren van ikonen. Op uitnodiging kwam hij naar Nederland en studeerde af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Een groot deel van zijn tijd geeft hij les in het schilderen van ikonen op klassieke ambachtelijke wijze. Dit gebeurt in zijn intieme atelier, waar hij de juiste sfeer creëert, onder andere door het luisteren naar gezangen uit de orthodoxe traditie.
Gerelateerde cursussen

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2022, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden