Geen producten in je winkelmand.

21
sep 2019

Periode

zaterdag, 21-09-2019

Tijd

10:30 - 15:00

Locatie

Abdijwinkel van Egmond, Egbertzaal. Vennewatersweg 27a 1935 BH Egmond-Binnen

Docent

Hans Wilbrink, Tini Brugge en Antje de Wit

Prijzen

€ 25
Inschrijven

Hildegard van Bingen, haar leven haar werk

UNIEKE HILDEGARD VAN BINGEN DAG

Zaterdag 21 september staat in het teken van Hildegard van Bingen met lezingen over haar leven en werk, visie op de middeleeuwse kruiden- en plantenleer, een excursie door de kruidentuinen van de abdij en een mini-concert met meditatieve muziek die zij componeerde.

Hildegard van Bingen (1098-1179) behoort tot op de dag van vandaag nog altijd tot een van de opmerkelijkste vrouwen uit het middeleeuws Europa. Zij noteerde haar visioenen op was-tabletten, componeerde ruim 75 geestelijke gezangen, hield zich bezig met wijsbegeerte, poëzie, muziekbeoefening, kosmologie, linguïstiek, plantkunde en schreef boeken over theologie, geneeskunst en de natuur. Hooggeplaatste wereldlijke en kerkelijke personen onder wie pausen en keizers gingen bij haar te rade.

Hans Wilbrink

De neerlandicus en sociaal wetenschapper Hans Wilbrink (1949) promoveerde in 2006 op onderzoek naar de mysticae Hadewijch van Brabant en Hildegard van Bingen. Over laatstgenoemde schreef hij een veel geprezen boek, waarvan onlangs een heruitgave is verschenen. In zijn lezing met PowerPointpresentatie komen onder meer de visioenen, reizen, briefwisselingen, verhandelingen over planten en geneeskunst aan de orde.

Tini Brugge

Biologe Tini Brugge (1947) schreef artikelen en boeken over milieu, natuur en (christelijke) spiritualiteit. Met als kernpunten kerktuinen, kloostertuinen en liturgisch bloemschikken. Om de traditie van de kloostertuin weer nieuw leven in te blazen richtte zij een werkgroep op. ‘Juist de kloostertuin kan geloof en natuur met elkaar verbinden’, is haar devies

Antje de Wit is zangpedagoge, sopraan en koordirigente. Zij richtte Schola Hildegardis op en geeft een mini-concert met meditatieve muziek van Hildegard van Bingen. Zij zegt hierover: ‘Haar liederen zijn uniek. Ze zijn inspirerend en voedend als je ze beluistert en nog sterker als je ze samen zingt. Hildegard noemde haar liederen ‘Symphoniae’, samenklanken van hemel en aarde. Haar muziek is ontsproten uit de Gregoriaanse traditie en andere muziek van haar tijd.’

Over de docent

Hans Wilbrink, Tini Brugge en Antje de Wit

Gerelateerde cursussen
20
sep 2019
Cursus
€ 50
10:30 - 16:00
docent: Tini Brugge

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2018, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden

Binnenkort is onze webshop actief en kunt u online abdijproducten bestellen Sluiten