19
okt 2019

Periode

zaterdag, 19-10-2019

Tijd

14:00 - 16:00

Locatie

Abdijwinkel van Egmond, Egbertzaal. Vennewatersweg 27a 1935 BH Egmond-Binnen

Docent

Jan Oegema

Prijzen

€ 12.50

Aantal open plekken

48
Inschrijven

De stille stem, niet weten als levenshouding

INSPIRERENDE LEZING OVER HET ‘NIET WETEN’ 

Naar aanleiding van zijn onlangs verschenen boek ‘De Stille Stem, niet-weten als levenshouding’ houdt uitgever en publicist Jan Oegema op zaterdagmiddag 19 oktober om 14.00 uur een lezing. Dit zei de Volkskrant erover. ‘Te midden van het gekrakeel van maatschappelijke discussies en debat in onze dagen komt Oegema in een aangrijpend mooi boek op voor stilte en ontvankelijkheid. Voor een houding waarin onzekerheid, twijfel en verwondering deugden zijn.’

Oegema baseert zich op het denken van de beroemde Chinese wijsgeer Lao Zi die in de zesde eeuw voor Christus leefde en zich erop toelegde om verborgen en naamloos te blijven. Hij kreeg vele volgelingen die op het gebied van religie en spiritualiteit liever niet met hun overtuigingen te koop liepen maar de voorkeur gaven aan het besef van het ‘niet weten’. In Nederland kennen we deze ‘Stillen in den lande’ uit de Middeleeuwen, maar ook nu nog zijn ze te vinden in het openbare leven als dichter, politicus, zenmeester of theoloog. Openheid is hun hartswoord, dat zich uitdrukt in scepsis over etiketten, stelligheid, dogma’s, indelingen, beroep op algemeenheid of autoriteit. Openheid en scepsis: het zijn twee bewegingen uit één en dezelfde bron.

‘Oegema verwoordt intuïties die al langer in mij broedden en leefden, maar die ik zelf nog niet zo scherp onder woorden kon brengen’ aldus Bieke Vandekerckhove, auteur van het boek ‘De smaak van stilte’. Op negentienjarige leeftijd hoorde zij dat ze ongeneeslijk ziek was. Zij kwam in contact met de benedictijnse zusters in Egmond-Binnen en leerde de spiritualiteit van Benedictus en het psalmgebed kennen. Het beïnvloedde haar leven voorgoed. Vooral toen zij hoorde dat haar ziekte was stilgevallen. 

‘Niets is zachter of beweeglijker dan water, en toch kan niets het weerstaan.
De natuur haast zich niet, en toch wordt alles volbracht.’
Uit de Tao te Jing van Lao Zi.

Info: boeken@abdijkaarsen.nl

 

 

 

Over de docent

Jan Oegema

Gerelateerde cursussen

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2018, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden