Sint-Adelbertabdij
Abdij van Egmond

Abdijmuseum

Permanente expositie: 'Bodemschatten van de abdij van Egmond'
Deze tentoonstelling vertelt aan de hand van archeologische vondsten die bij opgravingen op het abdijterrein zijn gedaan, de geschiedenis van de oude Abdij van Egmond, vanaf haar stichting in de 10e eeuw tot aan de verwoesting in 1573. Teksten, tekeningen, foto's en film brengen dit stukje geschiedenis tot leven. 

De middeleeuwse Abdij in beeld gebracht
De maquette van de middeleeuwse Abdij in welstand is het middelpunt van het museum. Het houten schaalmodel (1:100)  laat zien welke enorme omvang de Abdij in haar glorietijd had. In de koof boven de maquette staat aangegeven hoe het complex in vijf eeuwen  van een kapelletje naar de Abdij in welstand is gegroeid. Onder de maquette liggen in de glazen vitrines de laatste bouwmaterialen van de oude Abdij die tijdens de opgravingen gevonden zijn.

Zicht op de Abdij in 1573
Op het oostelijkste deel van de Doelen in Egmond-Binnen bevind zich een corten stalen installatie. Als je door een kijkgaatje kijkt, zie je hoe de middeleeuwse Abdij in het huidige landschap zou staan. Deze stond noordelijk van de huidige Abdij die ook te zien is door het zichtje. Zie de foto onder aan deze pagina.

De Stichting Museum Sint Adelbertabdij Egmond 
Opgericht in juni 2008 stelde deze stichting zich drie doelen: 1. Het bewaren en tentoonstellen van de historische voorwerpen, boeken en documenten van de Sint Adelbertabdij voor een breed publiek. 2. Het bevorderen van de studie en het verbreiden van de kennis van de geschiedenis van de Sint Adelbertabdij en omgeving. 3. Het functioneren als ontmoetingspunt voor allen die zich bij die geschiedenis betrokken voelen.
Abdijmuseum - Abdij van Egmond
Abdijmuseum - Abdij van Egmond
Abdijmuseum - Abdij van Egmond
Abdijmuseum - Abdij van Egmond
Abdijmuseum - Abdij van Egmond
Abdijmuseum - Abdij van Egmond