Nieuwsbrief Januari 2021

Een nieuw begin

We zijn een nieuw jaar begonnen. De eerste maand is al een heel eind gevorderd. Maar zijn we het nieuwe jaar ook in nieuwheid van leven begonnen of gaan we op de oude voet voort? We hadden toch het verlangen dat het anders zou worden en dan hebben we het niet alleen over het corona virus.
Een nieuw jaar, een nieuw begin, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig, zowel in het eigen kleine bestaan als in de grote verbanden, nationaal en internationaal. Wij monniken leggen ons speciaal toe op de zoektocht van het eigen hart, maar dat wil niet zeggen dat de grote wereld buiten ons blikveld valt. Al wat er in die grote wereld omgaat, laat ook monniken niet onverschillig. Het is immers Gods wereld en het zijn allemaal Gods mensen. Vader Benedictus spreekt in zijn proloog over het verruimen van het hart en de biograaf van Benedictus, paus Gregorius, geeft ons dat prachtige visioen, waar Benedictus de hele wereld als in één zonnestraal samengevat, voor ogen ziet[1].

Lees meer


Bezinningsaanbod in coronatijd

Vóór de corona lockdowns was u van ons gewend dat er een mooi aanbod van cursussen, retraites en lezingen op de agenda van ons bezinningsaanbod stond. Helaas hebben we veel daarvan moeten annuleren en afgelasten in het afgelopen jaar. We zijn blij dat we u via nieuwe wegen toch iets kunnen aanreiken. Zo zijn er de 'spirituele impulsen' via onze website, het dagelijks streamen van onze eucharistieviering en koorgebed via YouTube en Facebook.....

Lees meer


De boekhandel is dicht, maar voor jou zijn we open!

Helaas zijn alle boekwinkels gesloten. Onze regering heeft in alle wijsheid besloten dat boeken niet horen bij de essentiële en noodzakelijke dingen in ons leven.
Hopelijk denkt u daar anders over en bestelt u uw boeken online of nog beter bij uw plaatselijke boekhandel. Ook bij onze boekhandel kan dit  uiteraard. Ons assortiment is uitgebreid en daarom kunt u naast boeken over geloof, theologie en kerk ook bij ons terecht voor werken over filosofie, spiritualiteit, geschiedenis en poëzie.

Lees meer


Leven met de geschiedenis (Blog)

Deel 10 - De legende van de steen ostelaen
Over de schenking van het gouden altaar door Gravin Hildegard heb ik in een vorige blog (9) geschreven. Dit bijzondere geschenk wordt in de kroniek van Egmond, beschreven door de karmeliet Johannes van Leyden, vermeld als volgt:
“daar en boven heeft de Gravinne Hildegaart aan de Kerke van Egmond geoffert een Altaar-tafereel, schitterende geheel van goud, met vele onwaardeerlyke edele gesteentens vercierd, uit wiens bovenst top men zegt dat de steen Ostulanus, die ’s nachts de gehele Gerw-kamer met glinsterende straalen verlichtte, en den geenen, die hen by zich droeg, onzichbaar maakte, gestoolen is.”..

Lees meer

Afmelden Nieuwsbrief.