Nieuwsbrief december 2020

 
 

Kerstmis in crisistijd

Hoe gaan we dit jaar kerst vieren? Die vraag komt elk jaar terug, maar dit jaar heeft de vraag een zwart randje vanwege het virus. Hoe gaan we dit jaar kerstmis vieren, nu het noodgedwongen anders moet? Maar wat zou er gebeuren als we die vraag vervangen door een andere: wat vieren we met kerstmis?

Met die vraag bespelen we een heel ander klavier en zijn we tegelijk uit de toonsoort in mineur. Zij biedt ongekende kansen en vergezichten.

Wat vieren wij met kerstmis? Die vraag geeft ruimte aan de geest, aan de verbeelding en aan de memorie. En er is ruimte voor stilte, want misschien weet je het niet zo goed of aarzel je. Kostbare momenten, ze geven je de gelegenheid stil te staan bij je eigen plek in het verhaal.

Wat vieren wij met kerstmis? Wat gebeurde er op die eerste kerst, hoe zag de wereld er toen uit?  Blijkbaar niet zo verschillend van de onze. Tijd van crisis, van mensen op tocht, gedwongen door een keizer die wilde tellen over hoeveel mensen hij macht had. Kleine luiden werden er de dupe van. Je zult maar zwanger zijn op zo’n tocht en door de drukte geen onderdak vinden. Maar dat was niet alles. In die donkere wereld verscheen een ster aan de hemel en er was engelengezang voor herders op het veld, die hoorden over een koning van een andere soort. Zij gingen op tocht, en hun leven kreeg een ongekende wending.

Wat vieren wij met Kerstmis? God is geen verre God gebleven, maar Hij is afgedaald in onze menselijke staat en geen stal is hem te min. En het kind in de kribbe wordt een man die  ons allen wil verzamelen aan één tafel en hij zal er zelf de voorschoot voordoen en bedienen. God met ons, Emmanuel, is zijn naam. ‘Verschijnend voor wie zonder uitzicht in duisternis zaten en schaduw des doods om zo onze voeten te richten op de weg die naar vrede leidt.(Lc. 1,79)
De broeders wensen u vreugdevolle en levenschenkende kerstdagen.

Abt Thijs Ketelaars

 
 
 

Kerstvieringen online

Tijdens de kerstdagen zullen de diensten en vieringen alleen digitaal via live stream te volgen zijn. In verband met corona-beperkingen  zal de kerk  tijdens deze vieringen gesloten zijn voor publiek. Dit geldt voor de vespers, de nachtmis en de eucharistievieringen op eerste en tweede Kerstdag. Wij doen ons best om de uitzendingen kwalitatief zo goed mogelijk te verzorgen, zodat u er vanuit uw huis toch dichtbij kunt zijn.  Buiten de genoemde vieringen is de kerk wel geopend om een kaarsje op te steken of om de kerststal te komen bewonderen. 

U kunt de volgende vieringen volgen via live stream:
vespers 24 december  om 17:00 uur
nachtmis 24 december om 22:15 uur
eucharistieviering eerste Kerstdag 10:00 uur
vespers 25 december om 17:00 uur
eucharistieviering tweede Kerstdag om 9:30 uur

U kunt de uitzendingen vinden via ons YouTube-kanaal of via Facebook

 
 
 

Orgels van de abdij van Egmond

In de meeste kerken in Nederland staat nog steeds het orgel centraal als de begeleider van de kerkzang. Maar zo vanzelfsprekend als dat lijkt is het niet. Waar komt het orgel eigenlijk vandaan?

Het orgel is een, vaak, kolossaal toetsinstrument waarin geluid ontstaat als lucht door metalen pijpen wordt geperst. Met de toetsen bespeelt de organist een grote verzameling pijpen van verschillende grootte, waar lucht doorheen wordt geperst. De pijpen zijn verdeeld over verschillende ‘registers’, op basis van klankkleur. Deze registers kunnen apart in- of uitgeschakeld worden, waardoor er veel verschillende geluiden mogelijk zijn. Het pijporgel, het bekendste lid van de orgelfamilie, is vaak in kerken te vinden.  Lees  verder.

 
 
 

Agenda & Bezinningsaanbod

 
 
 

In de boekwinkel een ruime sortering Kerstboeken voor jong en oud 

‘Het groot kerstverhalenboek’  is een bundeling van meer dan dertig Nederlandse schrijvers, dichters en cabaretiers. Een uniek kerstboek over de kerst­ stress, de kerstgedachte en de kerstviering. Gegoten in korte verhalen, columns, recepten en gedichten, waarin wordt gerild van de kou, getreurd om trieste kerstfeestjes en gelachen om de twee dagen waarin de wereld even stilstaat. Nog niet eerder verscheen zon inspirerend, spannend en humoristisch kerstboek in Nederland. Een passend cadeau voor de kerst, prachtig geïllustreerd door Yoko Heiligers en Floor Rieder. Een deel van de opbrengst van Het groot kerstverhalenboek is bestemd voor de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. 

‘Dansen in de sneeuw’  is een bundel met fonkelnieuwe kerstverhalen. De korte verhalen van onder andere Josha zwaan, Joke Verweerd en Vonne van der Meer zijn licht en vrolijk, spannend en gezellig, met sneeuw en kou. Een ideaal cadeau voor je moeder of een goede vriend, voor als de dagen korter worden. Verhalen ook om voor te lezen tijdens een kerstviering. De auteurs staan samen garant voor kwaliteit en afwisseling.

 

 

‘Rondjewereld kerstverhalen’  bevat 40 kerstverhalen van de meesterverteller Bob Hartman, die zeer geschikt zijn om voor te lezen in de adventsperiode, tijdens kerstdiensten in de kerk, op school of thuis. Achter in het boek zijn voor elk verhaal verteltips opgenomen.

 
 
 

Blog van Br. Adelbert over de geschiedenis van de Abdij van Egmond.
  1  -  2  -  3  -  4  -  5  -  6  -  7  -  8  9 

 AbdijSt. Adelbertabdij
Abdijlaan 26
1935 BH Egmond-Binnen
Telefoon: 072 506 1415


Abdijwinkel en Museum

Vennewatersweg 27a
1935 AR Egmond-Binnen
Telefoon: 072 506 2786

Afmelden voor nieuwsbrief