Nieuwsbrief augustus 2020

 
 
Beste lezers,

“Mag ik u feliciteren met uw nieuwe taak?” Die vraag is mij de afgelopen maand vaak gesteld.
Die vraag was mijzelf ook niet vreemd. Het zal je maar gebeuren, dat je zo’n verantwoordelijke taak op de schouders wordt gelegd. Een, waar Ik niet naar gesolliciteerd heb.

“Mag ik u feliciteren met uw nieuwe taak?” In de vraag hoorde ik een zorg en bezorgdheid doorklinken. Men voelde mee met de verantwoordelijkheid die ik had aanvaard, terwijl men tegelijk uitdrukking wilde geven aan zijn hoop en wens dat ik de taak met moed en geloof zou vervullen.
Ik herkende de vraag, maar was toch ook blij met de vele gelukwensen. Daaruit spreekt niet alleen een grote betrokkenheid bij het wel en wee van onze gemeenschap, maar ook de wens dat ik in de dienst die mij is toevertrouwd, vreugde mag beleven.

Daarom dank voor al die blijken van meeleven en bemoediging, die van zoveel kanten op mij toe zijn gekomen. Ze hebben me bevestigd om de dienst aan de gemeenschap en de grote familie rond de abdij met moed en vertrouwen op te pakken.

De felicitaties waren er in tal van soorten en in diverse talen. Zonder iemand tekort te willen doen wil ik er hier één uithalen die mij bijzonder heeft getroffen. Een bevriende Afrikaanse abt die 30 jaar overste is geweest, stuurde mij een gebed dat hem tijdens zijn lange abbatiaat had vergezeld. Het heeft voor mij de kracht van een woord van een oudvader uit de Egyptische woestijn en ik geef het graag door omdat het niet alleen een gebed is voor een abt. De wereld zou er anders uitzien als we het dagelijks zouden bidden, overwegen en in woord en daad tot het onze zouden maken.

 Berg dit gebed niet in de la maar in het hart.  

Abt Thijs Ketelaars osb

 
 
 
Vrijwilligers gezocht voor Abdij-boomgaard!

De regelmatige bezoeker heeft vast al eens onze boomgaard gezien naast de abdij-winkel. Misschien heeft u ook weleens (stiekem) een appel, peer, pruim, kers of bes geproefd. Eigenlijk is deze boomgaard een bibliotheek van diverse bijzondere fruit-rassen die zo bewaard blijven voor de toekomst.

Broeder Arnold van der Drift was destijds nauw betrokken bij het initiatief van de abdij-boomgaard.Deze boomgaard wordt beheerd door de Pomologische vereniging Noord-Holland. De Abdij is één van de locaties in Noord-Holland. Voor de locatie Abdij van Egmond zoeken zij nog vrijwilligers.

Er is een kleine groep vaste vrijwilligers die regelmatig zorg dragen voor de Abdij-boomgaard. U hoeft geen fruit expert te zijn. De Pomologische vereniging geeft zelf veel workshops en maakt de vrijwilligers wegwijs.Heeft u interesse dan kunt u contact opnemen met de Pomologische vereniging Noord-Holland via hun website.

P.S. op hun website vindt u ook allerlei tips over fruitbomen!

 
 
 
Cursus Fermenteren

De broeders ontwikkelden met de mensen van projectgroep Levende Aarde verschillende cursussen met betrekking tot verantwoord en creatief omgaan met de aarde en dus ook met je eigen tuin. De cursus Fermenteren bleek een hit!  Met maximaal 8 deelnemers kunnen we op 24 oktober weer een cursus fermenteren geven. Dit keer hebben we nieuwe recepten voor kimchi , kombucha en kraut op het programma staan.

Na een korte inleiding over het hoe en waarom van fermenteren gaan jullie zelf aan de slag.
Aan het eind van de middag neem je een aantal potjes met inhoud mee naar huis. Ook zal er weer een en ander te proeven zijn.

Aanmelden kan hier.

 
 
 
Een zoektocht

Hallo lezer, in dit verhaaltje wil ik u graag meenemen op een reis. Zelf hou ik helemaal niet van reizen. Ik blijf liever op bekend terrein. Maar soms ben je op reis zonder dat je het fysiek gesproken merkt. Een geestelijke reis kun je namelijk maken zonder al te veel kilometers af te hoeven leggen, zonder slechte koffie of andere ongemakken die vanzelfsprekend lijken te zijn aan reizen. Of toch niet? We gaan het merken. Gaat u mee?

>Lees meer>

 
 
 
 
 

Aanbevolen:
Twee kleine boekjes met heel veel inhoud. Boekjes om een stukje te lezen, weg te leggen en te overdenken.

 

Marjoleine de Vos wandelt iedere dag en rondje om haar huis in het noorden van Groningen en kijkt. Het resulteerde in een prachtig klein boekje. ‘Je keek te ver.  
€ 12,50

Al wandelend denk je niet, je observeert. ‘Je wordt je kijken’ , een bijna mystieke ervaring, je gaat op in de wereld om je heen en het verbazende is, dat er geen denken aan te pas komt.

 
Marcel Barnard vraagt zich in ‘Meditaties van de ziel’ af of je als academicus en intellectueel nog kunt geloven. Hij zoekt worden die vangen wat aan het kennen ontsnapt.
Geen verdediging van het geloof, maar een aantal meditatieve fragmenten, verwoording van een waarheid, die even oplicht en weer verdwijnt.  € 14,50

 

 
 

Blog van Br. Adelbert over de geschiedenis van de Abdij van Egmond.
  1  -  2  -  3  -  4  -  5  -  6 

AbdijSt. Adelbertabdij
Abdijlaan 26
1935 BH Egmond-Binnen
Telefoon: 072 506 1415


Abdijwinkel en Museum

Vennewatersweg 27a
1935 AR Egmond-Binnen
Telefoon: 072 506 2786

Afmelden voor nieuwsbrief