Nieuwsbrief juni 2020

 
 

Beste Lezers,

Schreef ik in de laatste nieuwsbrief al woorden ten afscheid, dan bleek dat toch te vroeg gezegd. Het coronavirus blijft onze plannen doorkruisen, en het tempo van het leven vertragen. Voor onze, over het algemeen te gehaaste, tijd wellicht een heilzaam medicijn! Heel voorzichtig worden deze junimaand de kerken weer geopend, en kunnen gelovigen weer te communie, eerst op beperkte schaal, die hopelijk kan worden verruimd. De periode van eucharistisch vasten is velen zwaar gevallen. Dat doet ons de buitengewone rijkdom van de H. Eucharistie beseffen.

In de St. Paulusabdij van Oosterhout traden indertijd niet alleen veel jonge mannen in, maar ook meerdere “late roepingen”. De bekendste is wel Pieter van der Meer de Walcheren, maar al veel eerder vond dr. Petrus Verberne, die als legerarts in Nederlands Indië had gewerkt, zijn weg naar de abdij. Hij was een innig vroom mens en vertaalde met veel smaak een boekje van de Franse Dominicaan M.V. Bernadot “Van de  H. Eucharistie tot de H. Drieëenheid”. Tussen 1926 en 1956 verschenen 9 drukken, elke oplage bevatte meer van de enthousiaste bewerker, die het beschouwde als een kleine summa. Bijna een eeuw later heeft de vroomheid andere accenten gekregen, maar de eucharistie is nog dezelfde haard van brandende liefde die de wereld kan verwarmen en omvormen.

In hartelijke verbondenheid, 

br. Gerard Mathijsen osb, abt

 
 
 

Gastenhuis weer voorzichtig open.

Na Pinksteren is ons gastenhuis weer voorzichtig geopend na enkele maanden gesloten te zijn geweest. De afgelopen maanden stond de bescherming van de kwetsbare broeders centraal. Nu de dreiging van het coronavirus iets lijkt af te nemen willen we graag onze gastvrijheid weer in de praktijk brengen.

Nog steeds zijn we voorzichtig en daarom kunnen er slechts een beperkt aantal gasten logeren en is ook het verblijf aangepast aan de regels van het moment: afstand houden en voortdurend handen wassen. Dit geldt natuurlijk voor gasten en broeders.
We hopen zo een goede balans te vinden en op den duur de capaciteit weer iets uit te breiden.

Ook in het bezinningsaanbod komt weer wat beweging. Natuurlijk hadden we in de afgelopen corona-tijd al onze wekelijkse spirituele impuls op vrijdag. Het is onze intentie daarmee door te gaan. We gaan in juni ook weer enkele retraites begeleiden met kleine groepen en het is weer mogelijk in te schrijven voor de stiltewandelingen in de duinen. De lezingen en cursussen gaan hopelijk na de zomer weer van start.  Als we samen voorzichtig zijn en zorg dragen voor elkaar kunnen er mooie dingen ontstaan.

 
 
 

Nieuwe producten van eigen erf en een recept.

Buiten, op ons erf, gaan de seizoenen gewoon door. Zo bloeien er weer talloze bloemen. Sommigen daarvan zijn ook nog eens lekker en gezond. Reden voor de broeders om weer lekkers te gaan maken in de keuken. Voor onszelf, maar ook voor de winkel! 
Daar vindt u nu dus ook enkele siropen. We hebben ze allemaal vernoemd naar een van de gravinnen van Holland. Kom langs, proef en neem mee. Zo draagt u met liefde bij aan ieder kinderfeest, toetje of parochie-BBQ!

Broeder Adelbert geeft hierbij ook een van zijn recepten prijs:

Vlierbloesem-siroop.

Vlierbloesem is van oudsher bekend als een kruid dat de weerstand verhoogt en helpt bij griep. Kijk dus buiten goed rond waar de vlier bloeit en pluk een paar schermen, zo komen we deze tijd coronavolente wat gezonder door!
Benodgdheden: 
-25 bloemschermen
-1 liter water
-1,5 kg suiker
-2 citroenen (biologisch en ongewaxt)
Bereidingswijze:
Snijd de citroenen in schijfjes. Met schil en al wordt de smaak frisser. Ontdoe de bloemschermen zo veel mogelijk van de stelen. Voeg alle ingrediënten samen in een pan en breng alles even aan de kook. Zet daarna het vuur uit en laten afkoelen. Zet geheel twee nachten in de koeling.
Giet alles door een vergiet en doe het eventueel nog voor een tweede keer met een doek als dat nodig is. Breng de vloeistof aan de kook en voeg de suiker toe. Zodra de vloeistof kookt kunt u het vuur uitzetten. Daarna in schone (gesteriliseerde) fles bewaren tot eerstvolgende feest.

PAX!
Broeder Adelbert

 
 
 

Wie zijn er aan de abdij verbonden?

Deel 2: Marisca Haanraads.

Een belangrijke schakel tussen de abdij en geïnteresseerden van buitenaf is de winkel van de Benedictushof. Vanwege de uitbraak van het corona-virus is de winkel ruim twee maanden gesloten geweest. 
Maar sinds 2 juni is de winkel weer vijf dagen in de week geopend, van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur. 
Goed moment om de nieuwe ontwikkelingen rondom de winkel eens op een rijtje te zetten en aan wie kan je dat beter vragen dan aan Marisca.  >Lees meer<

 
 
 

Juni de maand van de filosofie 2020.

Thema ‘Het uur van de waarheid’

Door de corona-uitbraak is in februari de maand van de filosofie komen te vervallen en verplaatst naar juni . Onze boekwinkel heeft een ruime collectie filosofie. Komt gerust even snuffelen.

Essay van de maand van de filosofie: Kinderen van Apate, Alicja Gescinska, € 4,95 >Lees meer< 

De boekwinkel en het museum zijn weer geopend op dinsdag t/m zaterdag van 11:00 uur tot 16:30 uur.
U kunt echter boeken ook via boeken@abdijkaarsen.nl bestellen en ze dan ophalen. Wij zorgen dat ze voor u klaarliggen. 
 

Blog van Br. Adelbert over de geschiedenis van de Abdij van Egmond.
  1  -  2  -  3  -  4  -  5  

AbdijSt. Adelbertabdij
Abdijlaan 26
1935 BH Egmond-Binnen
Telefoon: 072 506 1415


Abdijwinkel en Museum

Vennewatersweg 27a
1935 AR Egmond-Binnen
Telefoon: 072 506 2786

Afmelden voor nieuwsbrief