Nieuwsbrief juli 2020

 
 

 

Beste lezer,

In de afgelopen maand is er in de abdij van Egmond geschiedenis geschreven. Abt Gerard Mathijsen trad na 39 jaar overste te zijn geweest af en abt Thijs Ketelaars volgde hem op.  Deze wisseling van de wacht ging gepaard met mooie ceremonies en vieringen. Door corona-beperkingen konden deze bijeenkomsten helaas niet bijgewoond worden door familie en vrienden, maar voor de communiteit waren ze daarom niet minder intens. Na verschillende kapittels en rondes ontving de nieuwe abt op woensdag 24 juli, het feest van Johannes de Doper, tijdens de eucharistieviering de zegen van de abt Praeses Maksymilian Nawara. U kunt die viering terugkijken via het Youtube kanaal van de abdij. U vindt in deze nieuwsbrief  ook een fotoverslag waarmee u hopelijk de sfeer van deze bijzondere dagen kunt proeven. Vanaf deze plek willen wij als redactie graag abt Gerard hartelijk danken voor zijn onaflatende inzet, zijn dragende kracht en inspirerend enthousiasme. Zijn bijzondere communicatieve talenten droegen bij aan het welslagen van deze nieuwsbrief die maandelijks vele lezers bereikt.  Vanaf volgende maand zal vader abt Thijs de traditie voortzetten en zich met een persoonlijk woord tot u richten in deze nieuwsbrief. 

 
 
 

Fotoverslag van de abts wisseling

 
 
 
Een nieuw beeld op de Adelbertusakker.

Aan het betonnen kruis op de Adelbertusakker hangt sinds kort een nieuw beeld, gemaakt door Jos Apeldoorn. Een goede aanleiding om eens met hem in gesprek te gaan.

De Adelbertusakker is een plaats waar de familie Apeldoorn al meerdere generaties mee verbonden is.Toen in 1921 de fundering van het tufstenen kerkje werd bloot gelegd bij archeologisch onderzoek, kreeg de vader van de vader van Jos de opdracht de fundering zichtbaar te maken met mergelblokken die uit Zuid Limburg werden aangevoerd. Begin jaren dertig heeft hij een tijdelijke overkapping gemaakt voor het altaar. Deze overkapping is jaren later gerestaureerd door Bouwbedrijf Gebr. Apeldoorn, uit giften die zij hadden ontvangen ter ere van het honderdjarig bestaan van het bedrijf. In 1937 maakte Jan de Timmerman (zoals de opa van Jos werd genoemd) een betonnen kruis.Het kruis met corpus werd aangeboden door de leerlingen van de Rooms-katholieke school en geplaats op de Adelbertusakker. Het corpus uit 1937 is vergaan door de invloeden van weer en wind. Jos werd dit jaar gevraagd om een nieuw corpus te maken en dat hangt sinds kort aan het kruis wat zijn opa heeft gemaakt. Voor het nieuwe beeld heeft Jos twee delen eikenhout gebruikt. Het deel waaruit de armen zijn gemaakt is hout uit de tuin van de Abdij. >Lees meer>

 
 
 
De mensen van erfgoed.nl verzamelen historisch materiaal over erfgoed van dorpen en steden in Nederland en snijden dit uit tot papieren kunstwerkjes. De Abdij van Egmond is zo’n mooie cultuurhistorische plek, die niet mag ontbreken in de serie van erfgoedkaarten. Vanwege de uitsnedes uit het papier levert de kaart een mooi drie dimensionaal doorkijkje op als je hem neerzet. Hierdoor wordt het abdijcomplex vanuit verschillende gezichtspunten getoond en vormt de kaart een blijvende herinnering aan de abdij. De kaart past in een envelop, is voorzien van een historische beschrijving en is verkrijgbaar in de abdijwinkel.
De andere kaarten uit de serie zijn te bekijken op erfgoedkaarten.nl.
 
 
 
Abdijmarkt afgelast
De jaarlijkse Abdijmarkt gaat dit jaar helaas niet door. Vanwege de beperkende corona maatregelen zijn wij genoodzaakt deze traditionele activiteit af te gelasten.
 
 
 
Lees de nieuwste blog (6) van Br. Adelbert over abten van Egmond 

Blog van Br. Adelbert over de geschiedenis van de Abdij van Egmond.
  1  -  2  -  3  -  4  -  5  -  6 

AbdijSt. Adelbertabdij
Abdijlaan 26
1935 BH Egmond-Binnen
Telefoon: 072 506 1415


Abdijwinkel en Museum

Vennewatersweg 27a
1935 AR Egmond-Binnen
Telefoon: 072 506 2786

Afmelden voor nieuwsbrief